ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ


Το βρογχικό άσθµα είναι µία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα µας περισσότερο από µισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα.

Το άσθμα, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Γκιουλέκας, Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Α.Π.Θ. και συνεργάτης του Πνευμονολογικού τμήματος της ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γενικής Κλινικής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.


Ο καθηγητής κ. Γκιουλέκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος όπως έχει οριστεί η 3η Μαϊου, επισημαίνει ότι το άσθµα είναι χρόνιο νόσηµα µε εξάρσεις και υφέσεις.
Τα συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, -πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες -δεν µπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν µέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους. Σε πρόσφατη µελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχετε καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.


Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του. Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.

Σήµερα, υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος (Asthma Control Test), µε το οποίο κάθε ασθενής µε άσθµα µπορεί απαντώντας σε 5 απλές ερωτήσεις σε συνεργασία µε τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του (δηλαδή πόσο καλά είναι το άσθμα του).

Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται µε απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα µε το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών (φάρµακα που ελέγχουν – «θεραπεύουν» την νόσο) και ανακουφιστικών φαρµάκων. Παράλληλα µε την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες µμυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές).

Το άσθµα είναι µία νόσος που επηρεάζει όχι µόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και επιβαρύνει οικονοµικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς µελέτες δείχνουν ότι το µέσο ετήσιο κόστος του άσθµατος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 18 δις ευρώ! Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα µικρό µέρος του συνολικού κόστους. Το ετήσιο κόστος κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα µας φαίνεται να αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική παρέµβαση στο άσθµα, µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον ΕΛΕΓΧΟ της νόσου και κατ’ επέκταση την ελάττωση του κόστους υγείας. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός προσπάθεια όλων µας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητα ζωής για όλα τα άτοµα µε άσθµα αδιακρίτως.

Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης προσφερεται η δυνατότητα δωρεάν Πνευμονολογικού Ελέγχου (εξετάσεις Σπιρομέτρηση, Οξυμετρία, ανίχνευση IgE) σε οσους υποφέρουν από άσθμα αλλά και σε φυσιολογικά άτομα που θέλουν να εξετασθούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως 86 (πρώην Γαληνός), τη Τρίτη, 3 Μαΐου , 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. για να υποβληθούν στις παραπάνω εξετάσεις. Πληροφορίες καθημερινά 8π.μ.-6μ.μ. στο 2310372760.


    Στην κορυφή