ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Διάγνωση της κατάθλιψης σε χρόνο μηδέν υπόσχεται μια απλή αιματολογική εξέταση. Τα καλά νέα φτάνουν από το πανεπιστήμιο Κέιο του Τόκιο, όπου οι ερευνητές επινόησαν τη νέα εξέταση, η οποία ανιχνεύει τα επίπεδα κατάθλιψης με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του φωσφορικού οξέος στο αίμα.

Η νέα εξέταση θα συμβάλει στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης της κατάθλιψης, εφόσον γίνεται στη διάρκεια τακτικών ιατρικών εξετάσεων, σύμφωνα με τη μελέτη. Η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα φωσφορικού οξέος και κατάθλιψης επιβεβαιώθηκε σε παλαιότερη μελέτη, που διεξήχθη με τη συμμετοχή εξήντα έξι ατόμων, σε τριάντα έναν από τους οποίους είχε διαγνωστεί κατάθλιψη.

Η μελέτη έδειξε ότι ασθενείς είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση φωσφορικής αιθανολαμίνης, ενώ οι ερευνητές στη συνέχεια ήταν σε θέση με αυτή τη βάση να διαγνώσουν ασθενείς με ποσοστό επιτυχίας 82%.

Προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι οποίες βρίσκονταν υπό ανάπτυξη, ήταν σημαντικά πιο χρονοβόρες, επειδή χρειάζονταν ανάλυση του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων.

«Τα ευρήματα θα διευκολύνουν για μια αντικειμενική, βιολογική διάγνωση των καταθλιπτικών. Πιστεύουμε η εξέταση θα καταστήσει δυνατή την έγκαιρη διάγνωση της νόσου» δήλωσε ο δρ Γιοσάκι Οχάσι. Μετά τις κλινικές δοκιμές και την αίτηση για την έγκριση του υπουργείου Υγείας, οι επιστήμονες στοχεύουν να κυκλοφορήσει η νέα εξέταση διάγνωσης της κατάθλιψης εντός της επόμενης διετίας.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή