ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΑΣΙΑΤΩΝ - ΛΕΥΚΩΝ


Η αύξηση του βάρους του σώματος αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό στη νοτιοανατολική Ασία, παρά για τους Λευκούς, επειδή το λίπος στη νοτιοανατολική Ασία συσσωρεύεται στο συκώτι, όχι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Ιατρική καναδική μελέτη εστίασε στη βιολογική διαφορά, που υπάρχει μεταξύ του πληθυσμού στη νοτιοανατολική Ασία και τους Λευκούς.

Η διαφορά, έγκειται στο εύρος του χώρου, που το σώμα διαθέτει για να αποθηκεύσει τα λιπαρά, καθώς επίσης και τα συγκεκριμένα σημεία αποθήκευσης των λιπαρών, εξήγησε η Σόνια Αναντ, η βασική συντάκτης της έρευνας, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο καναδικό πανεπιστήμιο McMaster, μιας μελέτης ήδη δημοσιευμένης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας 'PLoS One'.

"Οι κάτοικοι νοτιοανατολικής Ασίας διαθέτουν στο σώμα τους μικρότερο χώρο, για να αποθηκεύσουν τα λιπαρά στον οργανισμό τους, σε σύγκριση με τους Λευκούς", τόνισε η καθηγήτρια Αναντ.

"Η υπερβολική ποσότητα λιπαρών στον οργανισμό των κατοίκων νοτιοανατολικής Ασίας τελικά γίνεται σε σημεία στο σώμα, που δεν προβλέφθηκαν από τη Φύση γι' αυτόν τον σκοπό, δηλαδή στο εσωτερικό της κοιλιάς ή, ειδικά, στο συκώτι, προκαλώντας παρενέργειες", συμπλήρωσε η καθηγήτρια Αναντ.

"Έτσι, στον οργανισμό αυτών των ανθρώπων δημιουργούνται πολλά λιπίδια και πολλή γλυκόζη -δύο παράγοντες πρόκλησης των καρδιαγγειακών ασθενειών".

Με σκοπό τη σύνταξη της μελέτης εξετάστηκαν ιατρικά συνολικά 108 άνθρωποι -με προέλευση ασιατικά κράτη, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, το Μπανγκλαντές μαζί, όμως, με πολλούς Λευκούς ευρωπαϊκής καταγωγής.

Επίσης, η μελέτη ανέδειξε περισσότερα προβλήματα μεταβολισμού στους κατοίκους νοτιοανατολικής Ασίας, σε σύγκριση με τους Λευκούς.

Στους Λευκούς ο μεταβολισμός δημιουργεί προβλήματα, όταν ξεπερνιέται ένα ορισμένο σωματικό βάρος, ή με την παρέλευση της ηλικίας, σημειώνει η καθηγήτρια Αναντ.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή