ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;


Υπόψη της Κομισιόν φέρνει ο Μ. Τρεμόπουλος τρεις πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, που δείχνουν ότι έκθεση των εγκύων σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μειώνει τους παιδικούς δείκτες ευφυΐας. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά να μάθει αν η Κομισιόν τις έχει αξιολογήσει και αν έχει επεξεργαστεί σχετικά σχέδια δράσης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν μεταβολίτες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων στα ούρα εγκύων γυναικών και μετά στα παιδιά που γεννήθηκαν, καθώς μεγάλωναν. Η ουσία dialkyl phosphate, για παράδειγμα, μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα της διάσπασης πάνω από το 75% των οργανοφωσφορικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Η κατηγορία αυτή των εντομοκτόνων είναι γνωστή για τις νευροτοξικές της ιδιότητες. Η οικιακή χρήση του chlorpyrifos και του diazinon, δύο από τις πιο κοινές δραστικές ουσίες οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας για τους καταναλωτές πέρα από το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, την ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες για διατροφή, ιδιαίτερα σε κήπους σπιτιών, και βέβαια την κατανάλωση προϊόντων από βιολογικές καλλιέργειες, που παράγονται χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και τα οποία υπόκεινται στους καλύτερους ελέγχους στην αγορά.
«Η χημική γεωργία είναι και δαπανηρή και με πολλές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Αρκετές από αυτές, τις ανακαλύπτουμε μόλις τώρα», δήλωσε σχετικά ο Μ. Τρεμόπουλος. «Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια προσέγγιση βασισμένη στην αρχή της πρόληψης, με εντατικούς ελέγχους και έρευνα. Ο οικολογικός χώρος, ήδη από την εποχή της Ρέητσελ Κάρσον και του βιβλίου της «Σιωπηλή Άνοιξη» το 1960, προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις και υποστήριζε τις βιολογικές καλλιέργειες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να υποκύπτουμε στις πιέσεις της αγοράς για χρήση χημικών σκευασμάτων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι τουλάχιστον άγνωστες».


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης


"Θέμα: Πιθανή σχέση χρήσης φυτοφαρμάκων με IQ παιδιών

Σε πρόσφατη μελέτη που αναφέρει ότι φυτοφαρμακευτικές ουσίες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϋ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, βρήκαν ότι η προγεννητική έκθεση σε οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία, σχετίζεται με χαμηλότερους δείκτες ευφυΐας στην ηλικία των 7 ετών . Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος μιας τριάδας δημοσιεύσεων που δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και στους παιδικούς δείκτες ευφυΐας., Οι συγκεκριμένες μελέτες δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά τον περασμένο Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives . Οι άλλες δυο μελέτες εξέτασαν αστικούς πληθυσμούς στη Νέα Υόρκη (η μια εστίασε συγκεκριμένα στην ουσία chlorpyrifos), ενώ η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασε παιδιά που ζουν στο Σαλίνας, ένα αγροτικό κέντρο στην Επαρχία του Μοντερέϋ, στην Καλιφόρνια.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Έχει λάβει υπόψη της τις συγκεκριμένες μελέτες;
2) Έχει πληροφόρηση από την EFSA για το αν έχει λάβει υπόψη αυτές τις μελέτες και αν προτείνει σχετική ανάληψη δράσης; Αν όχι, σκοπεύει να ζητήσει από την EFSA την αξιολόγηση των μελετών αυτών;
3) Σχεδιάζει να λάβει μέτρα που σχετίζονται με τα οργανοφωσφορικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ώστε να προστατεύσει τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον;"


    Στην κορυφή