Λιποθυμικό επεισόδιο


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Το λιποθυμικό επεισόδιο επισυμβαίνει όταν η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο στιγμιαία είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα των απώλεια αισθήσεων. Η τελευταία είναι συνήθως σύντομη.

Το λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να είναι επακόλουθο βαριάς παθολογικής διαταραχής ή τυχαίο συμβάν άνευ ιατρικής σημασίας. Για το λόγο αυτό, αντιμετωπίστε την απώλεια αισθήσεων ως επείγουσα ιατρική κατάσταση έως την αποδρομή των σημείων και συμπτωμάτων, καθώς και τη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης. Συζητείστε με τον ιατρό σας για τυχόν επαναλαμβανόμενες περιόδους λιποθυμικών επεισοδίων.


Αν νιώσετε λιποθυμική τάση:

  • Ξαπλώστε ή καθίστε. Προς μείωση των πιθανοτήτων επανάληψης του λιποθυμικού επεισοδίου, μη λάβετε πολύ σύντομα όρθια στάση.
  • Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, τοποθετείστε την κεφαλή μεταξύ των γονάτων.


Εάν αντιμετωπίσετε λιποθυμικό επεισόδιο τρίτου προσώπου:
  • Τοποθετείστε το άτομο ανάσκελα. Αν αναπνέει, αποκαταστήστε τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ανυψώνοντας τα πόδια σε επίπεδο άνωθεν του επιπέδου της καρδιάς – 30 cm περίπου – αν είναι εφικτό. Αποδεσμεύστε ζώνη, κολάρο ή άλλα ιμάτια που προκαλούν περιορισμό κινήσεων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επανάληψης του λιποθυμικού επεισοδίου, αποφύγετε να ανασηκώσετε την / τον πάσχοντα πολύ σύντομα. Εάν μέσα σε ένα λεπτό το άτομο δεν έχει ανάκτηση των αισθήσεων, καλέστε το ΕΚΑΒ ή το 166.
  • Ελέγξτε τους αεραγωγούς προς αποκλεισμό απόφραξής τους. Παρακολουθήστε για τυχόν έμετο.
  • Ελέγξτε για σημεία κυκλοφορίας (αναπνοή, βήχα ή κίνηση). Σε περίπτωση απουσίας τους, εκτελέστε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή τεχνητή αναπνοή .
    Καλέστε το 166 ή το ΕΚΑΒ. Μη διακόψετε την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έως ότου καταφθάσει ασθενοφόρο ή το άτομο ανακτήσει αναπνοή.

Σε περίπτωση τραυματισμού κατά την πτώση που σχετίζεται με το λιποθυμικό επεισόδιο, φροντίστε καταλλήλως τυχόν μώλωπες , εκδορές ή τραύματα. Αντιμετωπίστε την αιμορραγία με άμεση πίεση.



    Στην κορυφή