Λεύκωμα «Νίκες Καρδιάς - Η Ελληνική Καρδιοχειρουργική και οι πρωταγωνιστές της»


Ο Γεώργιος Σεφέρης έγραψε κάποτε « …σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον…». Τα λόγια του ποιητή ήταν εκείνα που ενέπνευσαν τον συγγραφέα, να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο έργο καταγραφής όλων των πεπραγμένων της Ελληνικής καρδιοχειρουργικής από το 1949 έως το 2013.

Σκοπός του πονήματος ήταν να κρατηθεί ζωντανό το παρελθόν, ώστε να λειτουργήσει ως λίκνο για την πορεία των νέων συναδέλφων προς το μέλλον.

Σε ένα λεύκωμα 950 σελίδων, το παρελθόν ζωντανεύει, μέσα από άφθονο φωτογραφικό υλικό, τις κατά καιρούς δημοσιεύσεις, καθώς και από 250 περίπου συνεντεύξεις πρωταγωνιστών, που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της πορείας τους. Αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που θεμελίωσαν την ειδικότητα αυτή στην χώρα μας και μια ευκαιρία να μάθουμε από το παρελθόν, να επαναπροσδιορίσουμε το παρόν και να στοχεύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η έκδοση του εν λόγω πολυτελούς, συλλεκτικού λευκώματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντική συμβολή στην Ελληνική βιβλιογραφία και έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό. Περιέχει επτά (7) κεφάλαια που με περιεκτικό τρόπο παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και καλύπτουν επαρκώς την εξέλιξη της Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα. Η μοναδικότητα του βιβλίου συνίσταται στον μεγάλο αριθμό των πρωτότυπων συνεντεύξεων και των ιστορικών φωτογραφιών που σχετίζονται με τους πρωταγωνιστές και τα καρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ελλάδα, καθώς και στην μνημόνευση όλων των δημοσιευθέντων εργασιών σχετιζόμενων με την καρδιοχειρουργική, στα περιοδικά «Ελληνική Χειρουργική» και «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση». Παράλληλα εμπεριέχει σύντομη ιστορική αναδρομή της ίδρυσης και πορείας όλων των νοσοκομείων και ιδρυμάτων της χώρας όπου λειτούργησε Καρδιοχειρουργική κλινική, με ταυτόχρονη αναφορά στην συμβολή της αντίστοιχης Καρδιολογικής κλινικής.



    Στην κορυφή