ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του Προέδρου του Πα.Σο.Κ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Υπουργείο Υγείας, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Υπουργό, κ. Ανδρέα Θ Λυκουρέντζο, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Μάριος Σαλμάς, η Υφυπουργός, κα Φωτεινή Σκοπούλη, οι βουλευτές και υπεύθυνοι του Τομέα Υγείας του Πα.Σο.Κ, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός και κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Πα.Σο.Κ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας τον κ. Λυκουρέντζο και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υποδοχή και την ενημέρωση σε βάθος. Κάναμε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές του προβλήματος της υγειονομικής μας πολιτικής, γιατί ο πολίτης όταν μιλάει για κοινωνικό κράτος όταν μιλάει για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, έχει στο μυαλό του το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας.


Τα προβλήματα είναι πολλά. Γιατί είναι προβλήματα και δημοσιονομικά και λειτουργικά. Τα δημοσιονομικά είναι γνωστά, συνδέονται με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ, να συμμαζέψουμε τις δαπάνες, να κινούμαστε όπως τα άλλα ευνομούμενα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που προσφέρουν Υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.


Δεν έχουν ανακαλύψει οι Σουηδοί κάτι που δεν μπορούμε να το ανακαλύψουμε και να το εφαρμόσουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, από πλευράς κόστους και από πλευράς λειτουργικού αποτελέσματος. Αλλά τα προβλήματα δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, αυτά τα έχουμε μπροστά μας θα δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν ενδιαφέρουν σε τελευταία ανάλυση τον πολίτη, γιατί ο πολίτης θέλει καλές Υπηρεσίες.

Τα λειτουργικά λοιπόν προβλήματα είναι πολύ σπουδαιότερα, η λειτουργία των Νοσοκομείων, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εκεί, τα αγκάθια τα ξέρετε ποια είναι, η σχέση με τους φαρμακοποιούς να μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του ο ασθενής. Θα ληφθούν πρωτοβουλίες, θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, να λειτουργεί το σύστημα κανονικά.

Υπάρχουν μηχανισμοί που αναπληρώνουν το κενό, αλλά αυτοί δεν μπορούν να λειτουργούν μονίμως. Θα δοθούν, ελπίζουμε, λύσεις οριστικές και όσο γίνεται πιο γρήγορα και θα παρουσιάσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην Κυβέρνηση αλλά και στους πολιτικούς Αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα θέματα αυτά ξεκινώντας από το φάρμακο, που είναι στην καρδιά του προβλήματος και φτάνοντας μέχρι το νέο υγειονομικό χάρτη.

Αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω στον πολίτη, είναι πως ξέρουμε τι γίνεται στην καθημερινότητα στο χώρο της υγείας, δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται, θέλουμε να νιώθει ασφαλής και αξιοπρεπής και θα γίνει όλη η προσπάθεια που απαιτείται, προς την κατεύθυνση αυτή».

Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο, κ. Βενιζέλο, για την τιμητική του επίσκεψη σήμερα στο Υπουργείο, αλλά κυρίως για την ηθική και πολιτική του συμπαράσταση στο δύσκολο έργο το οποίο επιτελούμε εδώ το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας.

Είναι για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η θέση να έχει άμεση και άνετη πρόσβαση ο πολίτης στις υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες υγείας να διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο σήμερα παρέχονται και να μη λείψει το φάρμακο από τον ασθενή.

Για αυτό, λοιπόν, αφού ενημερώσαμε τον κ. Πρόεδρο, συμφωνήσαμε στην ανάγκη διαμόρφωσης του εθνικού σχεδίου τόσο για την δημοσιονομική προσαρμογή στο Υπουργείο μας, τη διοικητική του μεταρρύθμιση η οποία ξεκινά από την αρχή του Σεπτεμβρίου, όσο και την ανάγκη της αντιμετώπισης των πιεστικών αναγκών.

Ανάγκη όπως αυτή προς την κατεύθυνση των φαρμακείων, της οικονομικής στήριξης του ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Πολιτείας, αλλά και -μετά τη διαπραγμάτευση την οποία διεξάγει σήμερα η Κυβέρνηση- την εξασφάλιση εκείνων των πόρων οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να επιστρέψουμε τις οφειλές στους προμηθευτές μας, να τους εξοφλήσουμε με μια κουβέντα, και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει η ευρύτερη αγορά υγείας.

Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τον κ. Βενιζέλο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, τον κ. Κρεμαστινό και τον κ. Κεδίκογλου, και τους διαβεβαιώνω ως Υπουργός και εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, για να επιτύχουμε αυτούς τους τόσο σημαντικούς για την πατρίδα μας στόχους».

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι «Είμαστε ενήμεροι για όσα αναφέρετε. Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τη συμπαράσταση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και να μην πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.

Πάντως ζητώ από τους φαρμακοποιούς, για μια ακόμη φορά, την κατανόησή τους με το ηθικό δικαίωμα το οποίο έχω ως Υπουργός, υπό την έννοια ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ασχολήθηκα κατά προτεραιότητα με την υποχρέωση της Πολιτείας να εξοφλεί τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς. Γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, καθώς και όλη η αγορά υγείας, ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν.

Ας την αξιοποιούν, λοιπόν, και ας μην τη στρέφουν εναντίον και της ελληνικής κοινωνίας και των δικών τους συμφερόντων».


    Στην κορυφή