ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΣΤΟ 50% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ


"Η πολιτική των γενοσήμων είναι πολιτική, η οποία ασκείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση, η συνταγογράφηση γενοσήμων στην Ελλάδα είναι η μικρότερη απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να φτάσουμε στο 50% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος όταν είμαστε στο 18,5%.

Την κάνουν όλοι, την ακολουθούν όλοι και δεν επιτρέπεται κανείς να κινδυνολογεί ως προς αυτήν. Δεν μπορείτε να παραβλέπετε το γεγονός ότι χώρες παραγωγοί φαρμάκων όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεν Γερμανία έχει στόχο να περάσει το 50% της κατανάλωσης γενοσήμων, το δε Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε ο νέος Πρωθυπουργός, ο κ. Κάμερον, στόχο 80%, γιατί το γενόσημο είναι ένα αντίγραφο του πρωτότυπου που επιτρέπεται να γίνει, ότι υπάρχει εξάντληση της δεκαετίας προστασίας του πρωτοτύπου στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχιών αφού ο ΕΟΦ όπως θα σας έχει πει με πολύ πιο κατάλληλους και επιστημονικούς όρους ο κ. Τούντας, πιστοποιεί τα φάρμακα αυτά.

Αρα, η κινητικότητα, η κινητοποίηση, τα λοιπά επικοινωνιακά, δεν ευσταθούν, είναι εκτός λογικής και εγώ πιστεύω ότι με τον κ. Πατούλη και το νέο Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που εξελέγη νομίζω χθες, τον κ. Βλασταράκο, θα έχουμε τελικά μια καλή συνεργασία."

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το θέμα της χορήγησης γενοσήμων και πρόσθεσε:

"Εμείς στα νοσοκομεία μας έχουμε υιοθετήσει τη δραστική ουσία για την καθιέρωσή της και στα Ασφαλιστικά Ταμεία υπήρξε συζήτηση, η Επιτροπή της Βουλής δε δεχόταν κατά συντριπτική πλειοψηφία το συγκεκριμένο μέτρο και εμείς, και οι δύο ηγεσίες πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα στην εφαρμογή του, υπήρχε στο μνημόνιο του Μαΐου του 2010, σημειώστε.

Δεν ήταν, όμως, μια πολιτική την οποία εμείς πιστεύαμε. Προτάθηκε να είναι το πρώτο μέτρο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους δύο τώρα. Και να σας δώσω αν δυσπιστείτε, το έγγραφο για το τελικό κείμενο του δεύτερου προγράμματος, του δεύτερου μνημονίου σε ό, τι αφορά στα θέματα της υγείας, θα σας το δώσω να το δείτε όπως μας εστάλη 6-7 ημέρες πριν την τελική συμφωνία. Πρώτο μέτρο, την επιβολή της δραστικής ουσίας.

Εμείς λέγαμε όχι. Αυτό να είναι, όπως ήταν ένα μέτρο, που αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε. Διότι εμείς πιστεύουμε στις υπόλοιπες πολιτικές. Και το συμπεριλαμβάνουμε στο κείμενο της τελικής συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα ως ένα εκ των πολλών, τελευταίο στη σχετική κατάταξη και το συμπεριλαμβάνουμε στο νόμο υπό την προϋπόθεση της έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί προφανώς από την επόμενη κυβέρνηση, εάν χρειαστεί.
Μα εμείς λέμε να μη χρειαστεί. Και το θέμα της υποκατάστασης, που πάλι πηγαίνει η αρμοδιότητα από το γιατρό στο φαρμακοποιό, είναι μορφή δραστικής ουσίας κι αυτό, μέτρο συγκεκριμένο δραστικής ουσίας, και αυτό το νομοθετούμε με την ίδια λογική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποδώσουν όλα τα άλλα. Και ποια είναι όλα τα άλλα, κυρίες και κύριοι; Ο όγκος της συνταγογράφησης.

Όλες τις πολιτικές υποκοστολόγησης, έκδοσης οδηγιών, όλα τα έχουμε κάνει και όλα έχουν αποδώσει. Τα πρωτόκολλα, τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών. Όλα τα έχουμε κάνει. Τι έχει μείνει ισχυρό ως πράξη σπατάλης; Η υπερσυνταγογράφηση".

Πρόσθεσε πως "έχουμε πάρα πολλά μέτρα που δεν θα χρειαστούμε τις δύο αυτές πολιτικές που δυσαρεστούν τους γιατρούς. Τους καλούμε, όμως, σε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ σε ό, τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση, την προκλητή κατανάλωση φαρμάκων, τη μη χρήσιμη συνταγογράφηση. Συνταγογράφηση που καταλήγει να κάνουμε πρόγραμμα περισυλλογής ληγμένων φαρμάκων που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ένα δισεκατομμύριο το χρόνο κοστίζουν τα φάρμακα που πετάνε τα νοικοκυριά. Τα αγόρασαν τα Ταμεία, τα πετάμε μετά. Και τους καλούμε να συνεργαστούν τους Ιατρικούς Συλλόγους και πιστεύω ότι θα βρούμε πεδίο συνεννόησης, και απευθύνω πρόσκληση στους Προέδρους, και νομίζω ότι όλη η ελληνική κοινωνία θα χαρεί και θα αισθανθεί εμπιστοσύνη με τη σύγκλιση αυτή, που είναι δυνατή. Τους καλώ σε συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τους υπερσυνταγογραφούντες.

Περάσαμε διάταξη με απόφαση της Βουλής που ελήφθη την περασμένη Τρίτη και ο νόμος δημοσιεύθηκε, ότι ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ ο κ. Βουδούρης με αρμοδιότητα που είχε αναλάβει ο κ. Νικόλης, τους υπερσυνταγογραφούντες γιατρούς θα τους καλούν σε έγγραφη κατάθεση των απόψεών τους μέσα σε πέντε ημέρες, κι αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, οι γιατροί θα τίθενται εκτός ΕΟΠΥΥ έως δύο χρόνια."

Επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξηγώντας οτι οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, εγκρίθηκε η υπογραφή συμβάσεων με 5.500 νέους γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως για παιδιάτρους και παθολόγους, ενώ αναμένεται η προκήρυξη 348 επιπλέον θέσεων για γιατρούς μονάδων της Νίκαιας, των Πατησίων και της Θεσσαλονίκης.




    Στην κορυφή