ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ


Μια από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες διεθνείς έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από ειδικούς στον τομέα του καρκίνου, συμβουλεύει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου) και, αν είναι δυνατό, να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ιδίως του εντέρου.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής την Τερέζα Νόρατ, ανέλαβαν για λογαριασμό του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR), τα οποία χρηματοδότησαν την έρευνα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», να μελετήσουν και να επαναξιολογήσουν (μετα-ανάλυση) 263 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο της διατροφής, του βάρους και της σωματικής άσκησης στον καρκίνο του εντέρου. Στη συνέχεια, μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή κορυφαίων ειδικών σε θέματα καρκίνου αξιολόγησε τα συμπεράσματα της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το κόκκινο και ιδίως το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον «πειστικά στοιχεία» πως και οι δύο αυτοί τύποι κρέατος αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο, γι’ αυτό συστήνεται η μείωση ή και η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Το Ταμείο (WCRF) από το 2007 ξεκίνησε ένα διεθνή δημόσιο διάλογο, όταν δημοσίευσε την πρώτη μεγάλη μελέτη του, που «έδειχνε» το κόκκινο κρέας ως παράγοντα κινδύνου για ένα αριθμό διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ


    Στην κορυφή