Κολονοσκόπηση - εξετάζοντας το παχύ έντερο


Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Κόλον ονομάζεται αλλιώς το παχύ έντερο. Ενώ ο πρωκτός και το κάτω μέρος του παχύ εντέρου μπορούν να εξεταστούν χρησιμοποιώντας μικρούς μεταλλικούς ή πλαστικούς σωλήνες, το υπόλοιπο έντερο απαιτεί άλλη μέθοδο εξέτασεις. Συνήθως γίνεται με κολονοσκόπηση ή με βαριούχο υποκλυσμό με ακτίνες Χ.


Τι είναι το κολονοσκόπιο;

• Το κολονοσκόπιο είναι ένα στενό, ευέλικτο «τηλεσκόπιο» οπτικό ινών.
• Είναι εξοπλισμένο με ισχυρό φως για να προσφέρει καλύτερη εικόνα στο γιατρό.
• Το κολονοσκόπιο μπορεί να εισάγει ή να εξάγει αέρα μέσα στο παχύ έντερο.



Σε τι χρησιμεύει η κολονοσκόπηση;


Η κολονοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει την επένδυση του εντέρου μέχρι το παχύ έντερο. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στη διερεύνηση αιμορραγίας, αλλαγών στις κινήσεις του παχύ εντέρου, κοιλιακού άλγους και διαταραχών που αποκαλύφθηκαν από άλλες εξετάσεις όπως βαριούχος υποκλυσμός όπου απαιτείται επιβεβαίωση ή βιοψία.
Μπορεί να ανιχνεύσει φλεγμονή, εξέλκωση, πολύποδες, εκκολπώματα και ογκίδια. Ένα κριθεί απαραίτητο, μπορούν να παρθούν δείγματα ιστού (βιοψίες) του βλεννογόνου του εντέρου.


Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Μια μέρα πριν την εξέταση, ο ασθενής θα λάβει καθαρτικό για να είναι τελείως καθαρό το έντερο. Δεν επιτρέπεται να φάει ή να πιεί τίποτα για 6 ώρες πριν την εξέταση.

Η κολονοσκόπηση γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία και διαρκεί περίπου 20 με 40 λεπτά. Χορηγείται ενδοφλέβια ηρεμιστικό ώστε να προκληθεί υπνηλία και μία κατάσταση ηρεμίας για να μπορέσει να γίνει η εξέταση.

Ο ασθενής θα κληθεί να ξαπλώσει πλευρικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Το κολονοσκόπιο θα πρέπει να λιπανθεί με κάποιο ζελέ και να εισαχθεί απαλά στο έντερο μέσω του πρωκτού. Μπορεί να χρειαστεί να διοχετευτεί αέρας στο έντερο, για να βελτιωθεί η όψη του επιθήλιου του έντερου. Ο ασθενής να νιώσει την ανάγκη να αποβάλλει αέρια, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί έως ότου ο γιατρός συλλέξει όλες οι απαιτούμενες εικόνες και δείγματα.

Πολλοί γιατροί προτιμούν να βλέπουν την εικόνα που εμφανίζεται από το κολονοσκόπιο σε μόνιτορ δίπλα στον ασθενή, αντί να κοιτάνε απευθείας μέσω του κολονοσκόπιου. Έτσι, μπορούν και οι ασθενείς να έχουν και εκείνοι εικόνα, αν το επιθυμούν.

Μερικές φορές, ο γιατρός μπορεί να λάβει μικρά δείγματα ιστών (μια διαδικασία τελείως ανώδυνη). Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για κολονοσκόπηση θεραπεία.ειδικό έλεγχο και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μετά από μερικές μέρες.

Σε περιπτώσεις όπου μεγαλύτερο κομμάτι ιστού αφαιρεθεί, όπως π.χ. ένας πολύποδας, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση πιθανής αιμορραγίας. Λόγω της νάρκωσης, ο ασθενής δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει μετά την εξέταση.








Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή