Κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της Ελονοσίας στην Ελλάδα


Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).

Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) δραστηριοποιείται σε όλους αυτούς τους άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διερευνά σε βάθος όλα τα κρούσματα που δηλώνονται, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με το Ευρωπαϊκό CDC όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο έχει εντατικοποιήσει τις ενημερωτικές εκστρατείες για την ελονοσία, σε πολλές περιοχές της χώρας διοργανώνοντας παράλληλα ημερίδες ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τις βασικές πληροφορίες και την γενική περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα πατήστε εδώ


Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας

Δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τις κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της Ελονοσίας στην ΕλλάδαΠηγή: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)Διαβάστε επίσης:

- Δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ελονοσία
    Στην κορυφή