Καρκίνος του προστάτη: Η σύγχρονη αντιμετώπιση


Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, καθώς ένας στους δέκα θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα αποτελεί τη δεύτερη (9%) αιτία θανάτου από κακοήθεια.

Στην αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία, η ορμονική κατάσταση, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν. Ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας και το 95% διαγιγνώσκεται σε άνδρες 45 - 89 ετών. Επίσης, υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση και είναι διπλάσιος ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου σε πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών.


Πώς θα προφυλαχθούμε

Έχει αποδειχτεί ότι η ελαττωμένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων (κόκκινο κρέας), η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η πρόσληψη με την τροφή βιταμινών Ε και D, σεληνίου, λυκοπένης, πρωτεϊνών της σόγιας και ω-6-πολυακόρεστων οξέων (ιχθυελαίων) έχουν προστατευτική δράση.

Βασικό ρόλο, όμως, στην πρόληψη παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Ο τακτικός έλεγχος των υγιών ανδρών από την ηλικία των 50 ετών, και από τα 40 όταν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου τις οποίες προαναφέραμε, είναι πολύτιμος. Η μέτρηση του PSA αίματος και η εξέταση του προστάτη κλινικά και με υπερήχους οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση ενός υποκλινικού - αρχόμενου καρκίνου, εξασφαλίζοντας την πλήρη ίαση του ασθενούς.
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά πρόσωπα και να εξελιχτεί με διαφορετικό ρυθμό. Έτσι, υπάρχουν άνδρες με καρκίνο προστάτη χωρίς κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διαταραχές της ούρησης, της εκσπερμάτισης, αιμορραγία ή ακόμη και πόνους στα κόκαλα.

Άλλοι ασθενείς μπορεί να έχουν έναν μικρό όγκο στον προστάτη και πρακτικά αυτός να μένει σταθερός καθώς περνούν τα χρόνια, χωρίς να επηρεάζει τη ζωή τους, ενώ σε άλλους ο καρκίνος εξελίσσεται τάχιστα, φεύγει από τα όρια του προστάτη και επεκτείνεται στους λεμφαδένες, σε άλλα όργανα της κοιλιάς ή στα οστά, δίνοντας μεταστάσεις με κακή πρόγνωση.


Η θεραπεία

Η κατευθυνόμενη βιοψία προστάτη θέτει την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου. Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χειρουργική και οδηγεί σε πλήρη ίαση. Ωστόσο, σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς και σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν την εγχείρηση ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου προτείνουμε τη θεραπεία με ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία ή συνδυασμό τους.

Συγκεκριμένα, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, η κλασική ριζική προστατεκτομή, συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση του προστάτη αδένα και των παρακείμενων λεμφαδένων. Η μακρόχρονη πείρα στη μέθοδο αυτή εξασφαλίζει την πλήρη εξάλειψη του όγκου και λαμβάνεται μέριμνα για την αποτροπή της ακράτειας ούρων μετά το χειρουργείο και τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.



Επαναστατική αντιμετώπιση με τη ρομποτική χειρουργική

Επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη έχει φέρει τα τελευταία χρόνια η ρομποτική μέθοδος. Στην Ευρωκλινική Αθηνών λειτουργεί το πλέον σύγχρονο σύστημα ρομποτικής (DaVinci®S) και πραγματοποιούνται καθημερινά επεμβάσεις ουρολογίας, γενικής χειρουργικής και γυναικολογίας με εξαίρετα αποτελέσματα. Ειδικά στην προστατεκτομή το ρομπότ έχει απόλυτη ένδειξη. Ο εξειδικευμένος χειρουργός κατευθύνει και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια και, έχοντας εντυπωσιακή μεγέθυνση και τέλειο οπτικό πεδίο, επιτυγχάνει λεπτότατους χειρουργικούς χειρισμούς, αδύνατους για όλες τις άλλες χειρουργικές μεθόδους. Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στο δέρμα, μέσα από μικροσκοπικές οπές, με ελάχιστο πόνο, ασήμαντη απώλεια αίματος και ταχύτατη ανάρρωση. Ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και εντός δύο ημερών επιστρέφει στο σπίτι του και στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπευτική επιλογή για περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ποσοστό το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται. Ο εξειδικευμένος χειρουργός με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνει με απόλυτη ασφάλεια εξαιρετικό ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή (διατήρηση της στύσης και της εγκράτειας ούρων).

Αθανάσιος Ρήγας
MD, FEBU
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Ουρολογικής - Ανδρολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών


Διαβάστε περισσότερα άρθρα....


    Στην κορυφή