KΥΤΤΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα κύτταρα δέρματος σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή νευρώνες.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να «χειραγωγήσουν» τη διαδικασία, μέσω της οποίας το DNA μεταγράφεται μέσα στα εμβρυικά δερματικά κύτταρα, πετυχαίνοντας έτσι να δημιουργήσουν (αναπρογραμματίσουν) κύτταρα που συμπεριφέρονται πλέον σαν κανονικοί νευρώνες.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC, είχαν προηγουμένως δείξει το εφικτό της νέας μεθόδου, κάνοντας επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, πριν πετύχουν κάτι ανάλογο με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο μέλλον, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εκτός από την προώθηση της νευρολογικής έρευνας, για τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων προς μεταμόσχευση σε ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις. Επειδή οι νέοι νευρώνες θα προέρχονται από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς, θα είναι πολύ καλύτερα ανεκτοί από τον εγκέφαλό του και θα υπάρχουν έτσι πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκληθούν όγκοι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Στην κορυφή