ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΟΙ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων και αίτημα να συζητηθεί κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2011 στη Νέα Υόρκη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων σε όλο τον κόσμο και με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους.

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτηση επισημαίνει ότι οι 4 κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και διαβήτης) αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι καταγράφονται περίπου 3,4 εκατ. νέα κρούσματα καρκίνου κάθε χρόνο στην ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, 29 εκατ. Ευρωπαίοι θα πάσχουν από διαβήτη.

Ζητεί από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τη συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να εξασφαλίσει τη χάραξη μιας κοινωνικά δίκαιης στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη μεταδοτικών νοσημάτων, μιας και οι πάσχοντες είναι κυρίως άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και να εγγυηθεί την αποτελεσματική εφαρμογή των συμπερασμάτων της εν λόγω συνεδρίασης στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Στην κορυφή