ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε τόσο από το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και από τις γαλλικές αρχές, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, σχετικά με την εμφάνιση οχτώ περιστατικών αλλαντίασης στη βόρειο και νότιο Γαλλία, στις 3 και 5 Σεπτεμβρίου 2011. Και τα οχτώ άτομα παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στα πέντε από αυτά ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α στον ορό του αίματος. Τα κρούσματα αποδοθήκαν στην κατανάλωση δύο προϊόντων, τύπου πάστας, στα οποία ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από την επιχείρηση «La Ruche» στην πόλη Cavaillon της νοτίου Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προϊόντα: α) πάστα ελιάς με αμύγδαλο (φωτογραφία κάτωθι) με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, αριθμό παρτίδας 112005 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 16/12/2012 και β) πάστα από αποξηραμένες τομάτες, σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», με αριθμούς παρτίδας 112005 και 112607.

Η ενημέρωση αναφέρει ότι τα ανωτέρω προϊόντα διακινούνται επίσης και από τη γαλλική επιχείρηση «Terre de Mistral» με τις εμπορικές επωνυμίες «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais».

Επιπλέον, οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει προληπτική ανάκληση και σε άλλα προϊόντα, τύπου πάστας όπως πάστας πέστο, πάστα αντζούγιας, πάστα μελιτζάνας κ.α., τα οποία παράγονται από τη συγκεκριμένη γαλλική επιχείρηση «La Ruche» και φέρουν τις εμπορικές επωνυμίες «Les Delices de Marie-Clairie», «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais». Οι παραγωγικές δραστηριότητες στην επιχείρηση «La Ruche» έχουν διακοπεί.
Από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, δεν προκύπτει διακίνηση των εμπλεκόμενων προϊόντων στη χώρα μας. Τα προϊόντα αυτά έχουν διακινηθεί μόνο στη Γαλλία.

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται και μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω των εξής δύο ιστοσελίδων: http://www.chocolatprovence.com και
http://www.epicerie-terroir-provence.com


Επιπλέον, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει ότι ύστερα από συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλαντίασης στη χώρα το τελευταίο διάστημα.


    Στην κορυφή