ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Ένα τεστ αίματος που είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να εντοπίζει ένα και μόνο καρκινικό κύτταρο ανάμεσα σε δισεκατομμύρια υγιή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σύντομα σημαντικό «όπλο» για τους ειδικούς. Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με την εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν ταχύτερα το τεστ στην αγορά, ενώ παράλληλα ξεκινούν δοκιμές της εξέτασης σε τέσσερα αμερικανικά κέντρα μέσα στο έτος (Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, Sloan-Κettering, Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας και Ινστιτούτο Καρκίνου Dana Farber).

Η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος μαρτυρεί ότι ένας όγκος έχει ήδη δώσει μετάσταση ή βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης. Μια εξέταση που θα «συλλαμβάνει» αυτά τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου και κυρίως του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Αρχικός στόχος των ειδικών είναι να χρησιμοποιούν το τεστ προκειμένου να προβλέπουν ποιες θεραπείες θα είναι οι πιο κατάλληλες ανάλογα με τον όγκο του κάθε ασθενούς αλλά και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι ωστόσο η εφαρμογή του τεστ για τον έλεγχο του καρκίνου χωρίς να υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής επεμβατικής βιοψίας. «Η εξέταση μοιάζει με την “υγρή βιοψία” η οποία καταργεί την ανάγκη επώδυνης λήψης δείγματος ιστού για βιοψία και μπορεί να δώσει μια καλύτερη και απλούστερη λύση για τον έλεγχο των ασθενών με καρκίνο σε σύγκριση με την περιοδική διεξαγωγή τομογραφιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Ντάνιελ Χάμπερ , επικεφαλής του Κέντρου για τον Καρκίνο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που ανάπτυξε το τεστ.

Η νέα εξέταση μπορεί να «συλλαμβάνει» τα κύτταρα ώστε οι γιατροί να μπορούν στη συνέχεια να τα εξετάσουν στο μικροσκόπιο.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online


    Στην κορυφή