ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΛΑΜΥΔΙΩΝ


Πιο κοντά στην παρασκευή εμβολίου κατά των χλαμυδίων βρίσκονται πλέον οι επιστήμονες, που βρήκαν τρόπο να διεισδύσουν στο γονιδίωμα αυτών των βακτηριδίων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με το τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκούριον του Ισραήλ, θέλοντας να αποδείξουν ότι μπήκαν στο γονιδίωμα των χλαμυδίων τοποθέτησαν μέσα στο γονίδιο μια φωσφορίζουσα πρωτεΐνη, η οποία χρωματίζει πράσινα τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί με χλαμύδια.

«Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στη μελέτη των χλαμυδίων και είμαστε υπερήφανοι που το καταφέραμε πρώτοι» δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον Ιαν Κλαρκ και προσθέτει:

«Παλιότερα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να μελετήσουν τη γενετική των χλαμυδίων και αυτό προκαλούσε εμπόδιο στην εις βάθος μελέτη της νόσου. Μαζί με τους συναδέλφους μας από το Ισραήλ ανακαλύψαμε ότι αντιμετωπίζοντας τα χλαμύδια με ιόντα ασβεστίου μπορούμε να βάλουμε μέσα σ’ αυτά κομμάτια ξένου DNA». Αυτό, όπως εξηγεί ο καθηγητής, ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα και μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή εμβολίων αλλά και σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η νόσος των χλαμυδίων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στη μήτρα και τραυματισμούς στις σάλπιγγες αυξάνοντας τον κίνδυνο στειρότητας αλλά και εξωμήτριων κυήσεων.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή