ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ 1/1/2012


Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος οι γιατροί όλων των Ταμείων θα συνταγογραφούν πλέον στο ειδικό έντυπο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από το νέο χρόνο, αναμένεται περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων λόγω της κλιμακωτής μείωσης στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί κοντά στο 15%, από 23% που είναι σήμερα , με δυο τρόπους:
1. Με οριζόντια μείωση 1,5% στις λιανικές τιμές όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

2. Με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά και θα αφορά τα φαρμακεία με μηνιαίο τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ.

Σημείωσε πως τα 2 τελευταία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη στα Ταμεία μειώθηκε κατά 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ και πλεον στοχος είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. το 2012.

Απο την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε αποτελεσματική την παρέμβαση για δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όσα Ταμεία έμειναν εκτός (ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, Οίκος Ναύτου) εμφανίζουν φέτος αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. (9% έναντι 25% έως 30%)."


    Στην κορυφή