ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


"Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των γιατρών και κυρίως των Γονέων των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», παραμένει κλειστό επί 7 μήνες τώρα. " επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

"Τι κι αν η χαλκευμένη ΕΔΕ και το ανυπόστατο και διάτρητο κατηγορητήριο έχουν καταρρεύσει, μετά τις τόσες ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων (ιατρών, νοσηλευτών και γονέων) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και στο πειθαρχικό της ΥΠΕ; Τι κι αν βρέφη και παιδιά αναμένουν για μήνες καρδιακό καθετηριασμό και χειρουργείο με κίνδυνο της ζωής τους; Τι κι αν κάποια νεογνά και βρέφη ταλαιπωρούνται μεταφερόμενα από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο Ωνάσειο για χειρουργείο και επιστροφή αυθημερόν πίσω (και κάποια, δυστυχώς, κατέληξαν);

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ επέδειξε μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και στην κατασυκοφάντηση των δύο καρδιοχειρουργών και μάλιστα τηλεοπτικά από τη Βουλή (26/10/11), έχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να το ξανανοίξει!

Η διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί οι καρδιοχειρουργοί, ολοκληρώθηκε μόλις προχθές (μετά από 5 μήνες!) και αναμένεται το πόρισμα μέσα στο Μάιο (μετά τις εκλογές). Ένα πόρισμα που ακροβατεί στη κόψη του ξυραφιού, αφού από τη μια πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη κάλυψη στον Υπουργό για τις συκοφαντικές του δηλώσεις στη Βουλή (συνέπεια της παραπληροφόρησης που είχε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ) και από την άλλη δεν μπορεί να τεκμηριώσει κατηγορία για τους δύο καρδιοχειρουργούς!

Οι καρδιοχειρουργοί, ενώ έχουν επανέλθει στην υπηρεσία τους από 15/11/2011, μετά την άδικη επιβολή 15μερης αργίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και αμείβονται (με τον μισθό, χωρίς εφημερίες), βρίσκονται στον «πάγο», αφού η Διοίκηση δεν τους επιτρέπει να «ακουμπήσουν» ασθενή.

Εκτός από τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που έχουν ανασταλεί από 14/10/11, δεν τους επιτρέπεται να εφημερεύουν ούτε να αναγράφονται στις εφημερίες ετοιμότητας. Με βάση την παραπάνω παρανοϊκή απόφαση του ΔΣ, όταν οι Καρδιοχειρουργοί καλούνται νύχτα ή αργία για την αντιμετώπιση θωρακοχειρουργικού ΕΠΕΊΓΟΝΤΟΣ περιστατικού, πρέπει να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Διοίκηση, προσπαθώντας να πείσουν άσχετους με την ιατρική τεχνοκράτες για το επείγον του περιστατικού, ώστε να λάβουν άδεια να χειρουργήσουν! Φυσικά όλα αυτά χωρίς αμοιβή εφημερίας και καμία νομική κάλυψη από το νοσοκομείο για οτιδήποτε προκύψει... Κάπως έτσι μπορεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου να επιχαίρει στα φίλια ΜΜΕ, ότι περιέκοψε τις δαπάνες του νοσοκομείου!

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου προς τους αγωνιούντες γονείς και ΜΜΕ τον Οκτώβριο 2011, ότι το Κέντρο θα ξαναλειτουργήσει αναβαθμισμένο από 21-11-2011, με την προσθήκη 3 νέων καρδιοχειρουργών, που θα προσληφθούν με τάχιστες διαδικασίες, ουδέν ψευδέστερον τούτου. Οι τρεις κενές θέσεις Καρδιοχειρουργών στο Κέντρο παραμένουν κενές, καθώς επίσης και οι 6 κενές θέσεις Καρδιοαναισθησιολόγων!!!

Μάλιστα ο Καρδιοχειρουργός όπως και η (Καρδιο)Αναισθησιολόγος που έχουν καταλάβει θέση Επιμελητού Β’ εδώ και 14 μήνες (από Μάρτιο 2011), δεν έχουν διοριστεί ακόμα και, δυστυχώς, ούτε προβλέπεται να διοριστούν! Η διαδικασία για την πλήρωση της δεύτερης κενής θέσης Επιμελητή Β’ Καρδιοχειρουργικής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (έχουν γίνει οι εισηγήσεις). Τέλος, εκκρεμεί στο Υπουργείο Υγείας η «έγκριση» για προκήρυξη θέσης Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής.

Απορίας άξιο και οξύμωρο είναι ότι διορίστηκε 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές επικουρικός Καρδιοχειρουργός στο Νοσοκομείο, ο οποίος μετά από δύο ημέρες «εργασίας» στο κλειστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στάλθηκε (με απόσπαση;) στο Ωνάσειο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνάδελφος προέρχεται από τη Ρόδο, όπως, κατά σύμπτωση, και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Παπασάββας και ο θείος του κος Κρεμαστινός, πρώην Υπουργός, πρώην Καθηγητής και Διευθυντής στο Ωνάσειο και υποψήφιος ξανά με το κυβερνών κόμμα!

Ακόμα όμως και στην ουσία της υπουργικής δέσμευσης για πλήρη αντιμετώπιση των παιδιών στο Ωνάσειο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όποια νεογνά μεταφέρονται από τις Μονάδες Νεογνών των Νοσοκομείων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» στο Ωνάσειο για χειρουργική επέμβαση, αμέσως μετά το χειρουργείο οδηγούνται πίσω στις Μονάδες με θερμοκοιτίδες, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν βρέφη που έχουν χειρουργηθεί στο Ωνάσειο και επειδή έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα και χρειάζονται εξειδικευμένη και παρατεταμένη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής, μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Εντατικής των Νοσοκομείων Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (δύο απεβίωσαν) και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» (ένα απεβίωσε).

Όσον αφορά δε τα θωρακοχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά, αυτά απλά δεν αντιμετωπίζονται! Και πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού το Ωνάσειο δεν έχει υποδομές παιδιατρικού νοσοκομείου και δεν διαθέτει παιδιατρικές και νεογνολογικές ειδικότητες! Δεν μπορεί, επομένως, επ’ ουδενί να υποκαταστήσει ένα Τεταρτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, όπως το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Υπάρχει επίσης η φόρτισή του με όγκο περιστατικών που αδυνατεί να καλύψει, όπως η τραγική περίπτωση ασθενούς 20 μηνών, με μη καρδιολογικό πρόβλημα (κατάπιε μπαταρία), που χρειάστηκε αγγειογραφία μετά την αφαίρεση του ξένου σώματος, λόγω αιμορραγίας από τον οισοφάγο. Το Αιμοδυναμικό του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» είναι κλειστό, το Ωνάσειο ήταν απασχολημένο και το παιδί κατέληξε στο ΥΓΕΙΑ. Απεβίωσε λίγο μετά τον καθετηριασμό εκεί. (Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η θνητότητα από κατάποση μπαταρίας είναι 1:2240!). Ακόμη, υπάρχουν παιδιά από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» που περιμένουν για πάνω από 7 μήνες καρδιοχειρουργική επέμβαση στο Ωνάσειο (το ένα νοσηλεύεται όλον αυτόν τον καιρό στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»).

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία και αποδείξεις του εγκλήματος που έχει διενεργηθεί εις βάρος του μοναδικού και πλέον εξειδικευμένου δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, από το συνδυασμό της κακοδιοίκησης, της ψευδούς παραπληροφόρησης και της πλήρους υποταγής στις εντολές για οριζόντιες περικοπές στο ΕΣΥ. Όσο και να θριαμβολογούν στα ΜΜΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο υπουργός Υγείας για περικοπή των δαπανών στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αυτό που κατόρθωσαν είναι να μετατρέψουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ."


    Στην κορυφή