ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ


Σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προχώρησαν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα κάνουν αύριο 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00). Στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας,θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι γιατροί του ΙΚΑ δηλώνουν αντίθετοι στην ίδρυση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, επισημαίνοντας ότι η συνένωση αδύναμων λειτουργικά και οργανωτικά κλάδων υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους γιατρούς.

Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο γιατί "μειώνει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες υγείας και παραβιάζει σε βαθμό κατάργησης τις συλλογικές συμβάσεις". Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών) επισημαίνει ότι «το πολυνομοσχέδιο είναι καταστροφικό καθώς μεταξύ άλλων:

- θεσμοθετεί την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών

- «ποδοπατεί» την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για ανώτερο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών

- διαγράφει την αναγκαιότητα για ασφαλή προγράμματα εφημεριών

- δεν προωθεί τη κάλυψη των υποστελεχωμένων Τμημάτων

- μετατρέπει τους Συντονιστές Διευθυντές σε νέα ιεραρχική βαθμίδα

- αντί της οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα με οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα επαγγελματιών υγείας, υποδομές εργαστηριακού ελέγχου, συγκροτεί τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που στοιβάζει το 90% των ασφαλισμένων στις τριτοκοσμικές συνθήκες του ΙΚΑ

- ευνοεί τη παράδοση των προμηθειών των Νοσοκομείων σε εθνικό προμηθευτή.


    Στην κορυφή