ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 800 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ


Σε απόγνωση βρίσκονται οι 12.000 φαρμακοποιοί με ορατό πλέον τον κίνδυνο συσσωρευμένων λουκέτων , με τα κατασχετήρια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Κραυγή αγωνίας απευθύνουν και οι οικογένειες των 24.000 υπαλλήλων στον χώρο του φαρμάκου, με την ανεργία να τους απειλεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο περίπου 800 φαρμακεία. Την ίδια στιγμή οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ .

Με βάση πραγματικά στοιχεία η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,3 δις ευρω το 2009 στα 3,5 δις το 2010. Από την διαφορά των 2 δις τα 400.000.000 αποτελούν την εισφορά των φαρμακοποιών. Επιπλέον άλλα 200.000.000 ευρώ θα δώσουν μέσα στο επόμενο έτος γιατί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, η περικοπή τα φαρμακευτικής δαπάνης θα φτάσει το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την 1η Ιανουαρίου του 2012 οι φαρμακοποιοί αναστέλλουν την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα ξεκινούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους του Συλλόγους της χώρας προκειμένου να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις διαρκείας.

«Τα φαρμακεία βιώνουν συνθήκες οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν και συγχρόνως αισθάνονται την ασφυκτική πίεση της κυβέρνηση. Μας έχουν στοχοποιήσει ζητώντας την περεταίρω μείωση τους εισοδήματος μας με τρόπο που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή μας» τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θ. Αμπατζόγλου.

«Ο Ιανουάριος θα είναι καυτός μήνας λόγω κινητοποιήσεων όπως προανήγγειλε και ο ίδιος υπουργός υγείας πρόσφατα. Στο πνεύμα των ημερών και με την σκέψη μας στον πάσχοντα , τον ηλικιωμένο , τον ασθενή, καλούμε τον Υπουργό να μην καταστρέψει το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, βασικός πυλώνας του οποίου είναι το φαρμακείο της γειτονιάς».
Η φαρμακευτική περίθαλψη καταρρέει εξαιτίας :
  • Των πολύμηνων και παράνομων καθυστερήσεων πληρωμών των ταμείων παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις
  • Των κυβερνητικών σχεδιασμών εξόντωσης των φαρμακείων
  • Της πιστωτικής ασφυξίας και της σημερινής οριακής οικονομικής κατάστασης των φαρμακείων
  • Της υποβάθμισης της περίθαλψης , της απαξίωσης του φαρμακοποιού και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους


Οι Φαρμακοποιοί ζητούν :

- Να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία

- Να παρέμβει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας καθώς οι προμηθευτές συντονισμένα έχουν σταματήσει την πίστωση

- Να στηριχθεί η αποστολή και ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου και να σταματήσει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους

Ο κ. Αμπατζογλου κατέληξε : «Η υγεία γίνεται πολυεθνική και εμπορευματοποιείται
Αυτή τη συνταγή καταστροφής, εμείς δεν την εκτελούμε!
Η μόνη διέξοδος είναι αγώνας μεχρις εσχάτων . Οι φαρμακοποιοί από το νέο έτος ξεκινούν αγώνα διαρκείας . Δεν διαπραγματευόμαστε την επιβίωσή μας»
Εκ του Π.Φ.Σ. HELLAS HEALTH IV : OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον ρόλο του φαρμακοποιού αλλά και την διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς φαρμάκου προκύπτουν από την Πανελλαδική έρευνα για την Υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).

Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα αναφέρονται :

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα προκύπτει ότι η κοινωνική προσφορά των φαρμακοποιών έρχεται δεύτερη (64%) μετά των δασκάλων (67%) και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%)
  • Το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με ένα φαρμακοποιό και μόνο
  • Το 14% προτιμά λίγα φαρμακεία με [πολλούς φαρμακοποιούς.
  • Το 63% κρίνει την σχέση με το φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή» και μόνο το 2% ως «μέτρια»
    Στην κορυφή