ΚΕΘΕΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΟΝΑΔΩΝ


Μετά από χρόνια προσπαθειών για προσανατολισμό της νομοθεσίας που αφορά τους εξαρτημένους στη θεραπεία και όχι τον εγκλεισμό, το ΚΕΘΕΑ βλέπει πολλές από τις αιτιολογημένες προτάσεις που είχε κατά καιρούς καταθέσει να υιοθετούνται στο νέο νομοσχέδιο που Υπουργείου Δικαιοσύνης.
"Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των χρηστών στη θεραπεία και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης για χιλιάδες ανθρώπους. Όμως" όπως αναφέρεται απο το ΚΕΘΕΑ "η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τη στιγμή που φαίνεται να εξασφαλίζονται επιτέλους οι νομοθετικές προϋποθέσεις, για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, το Υπουργείο Υγείας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των οργανισμών θεραπείας, οδηγώντας τον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε βίαιη και κοινωνική επιζήμια οπισθοδρόμηση. Οι αιφνιδιαστικές και δραματικές περικοπές στην επιχορήγησή των θεραπευτικών οργανισμών μεταφράζονται σε κλείσιμο μονάδων και αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους.

Η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο δυνατότητα απεμπλοκής των χρηστών από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της παραβατικότητας με την ένταξη τους σε θεραπευτικές δομές εντός και εκτός φυλακής προϋποθέτει επέκταση και ενίσχυση των δομών αυτών. Προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό και την εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών. Προϋποθέτει ξεκάθαρη και
ενιαία πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, που να αφορά τόσο το νομοθετικό τομέα όσο και τις υποδομές απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης."



    Στην κορυφή