ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΤΑ ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ



Ένα χρόνο μετά την προσθήκη των γλυκοζίτων στεβιόλης, της γλυκαντικής ύλης που είναι γνωστή ως στέβια, στα συστατικά τα οποία είναι διαθέσιμα στους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η βιομηχανία σε θέματα προϊοντικής καινοτομίας. Γεγονός που επιτρέπει στους καταναλωτές να απολαμβάνουν μια όλο και μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων, ροφημάτων και επιτραπέζιων γλυκαντικών, με υπέροχη γεύση και λίγες θερμίδες.


Ο Πρόεδρος της ISA, Hugues Pitre σχολίασε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η αφοσίωση των εταιρειών να παρέχουν στους καταναλωτές μεγαλύτερο εύρος προϊόντων με γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες. Οι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στη διατροφή τους και αναζητούν μεγαλύτερη ποικιλία στα ράφια των καταστημάτων. Η ποικιλία αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται για να προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές για κάθε περίσταση και τρόπο ζωής. Η εισαγωγή της στέβια στην αγορά ‘πυροδότησε’ ένα νέο κύμα καινοτομίας και προσβλέπουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να επεκτείνεται στην βιομηχανία».


Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη, από την ανακάλυψη της σακχαρίνης το 1879. Τα τελευταία 30 χρόνια το φάσμα των διαθέσιμων γλυκαντικών για χρήση σε τρόφιμα και ποτά έχει αυξηθεί δραστικά, περιλαμβάνοντας τις ακεσουλφάμη-Κ, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, νεοτάμη και τώρα τους γλυκοζίτες στεβιόλης. Παράλληλα, νέοι τύποι γλυκαντικών χωρίς θερμίδες συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το 1994 οι κανονισμοί που διέπουν τη χρήση τους εναρμονίστηκαν, επιτρέποντας την χρήση όλων των εγκεκριμένων γλυκαντικών σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.



Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα σάκχαρα σε τρόφιμα και ποτά, παρέχουν στους κατασκευαστές προϊόντων τη δυνατότητα να προσφέρουν στους καταναλωτές προϊόντα με γλυκιά γεύση, αλλά με λιγότερες θερμίδες. Όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής, μπορούν να αναδειχθούν σε αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης βάρους και στοματικής υγιεινής. Παράλληλα, καθώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να προσφέρουν, στα άτομα με διαβήτη, την ευκαιρία να απολαύσουν τρόφιμα και ποτά με γλυκιά γεύση.


Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση και τα πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, μπορείτε να βρείτε στο http://www.info-edulcorants.org/professional-resources/fact-sheets
    Στην κορυφή