ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΝΗΣΙΔΙΩΝ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος για τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αποτελεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, την καθοριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη , την απελευθέρωση του ασθενούς από την ινσουλίνη και τον έλεγχο των επιπλοκών.

Σήμερα η θεραπεία αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στη χώρα μας. Οι άριστα καταρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, και σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα, θα λειτουργήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 και στην Ελλάδα, ένα αντίστοιχο κλινικό πρόγραμμα με ένα Κέντρο Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος.

Σε Διεθνή Ημερίδα που έγινε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο King George Palace, δέκα κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενημέρωσαν την ελληνική ιατρική κοινότητα για τις διεθνείς εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος και επεσήμαναν ότι, η μεταμόσχευση, είναι η ΜΟΝΗ λύση για την πρόληψη των επιπλοκών και τη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου.

«Θέλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία στο παγκόσμιο μεταμοσχευτικό γίγνεσθαι των νησιδίων παγκρέατος», τόνισε ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρατζάς, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της Διεθνούς Ημερίδας και επεσήμανε ότι, « η συνεργασία μας με τα διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα αποτελεί το εχέγγυο της υψηλής επιστημονικής στάθμης του προγράμματος, για το καλό των ασθενών μας».

Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε και στο όφελος που θα έχει η χώρα μας από το πρόγραμμα αυτό. «Το όφελος για την Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο κρίσης θα είναι: αφενός οικονομικό, για τους κρατικούς οργανισμούς υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφετέρου Επιστημονικό και συνάμα Ανθρωπιστικό».

Επεσήμανε τέλος, ο,τι «σήμερα, ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ η αρωγή της Πολιτείας και των αρμόδιων κρατικών φορέων στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία με το κέντρο μεταμόσχευσης νησιδίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης- που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης- και την τεχνολογική υποδομή και υποστήριξη του κέντρου μεταμόσχευσης κυττάρων και νησιδίων παγκρέατος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tucson της Arizona, ώστε οι διαβητικοί ασθενείς να βοηθηθούν ουσιαστικά, απαλλασσόμενοι από τον βραχνά της καθημερινής χορήγησης ινσουλίνης, και προφυλαγμένοι από τις σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή τους επιπλοκές».

Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν: η Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Arizona ( USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Στην Ελλάδα 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα - με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους- ενώ παράλληλα πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 2-5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έρχονται στο φως και επισημαίνουν ότι: η εμφάνιση του διαβήτη στην χώρα μας, αρχίζει από παιδιά μικρότερης της προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα τα παιδιά αυτά στην ενηλικίωσή τους, να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

Στην Ελλάδα 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα
αναπτύξει μια από τις δυσμενείς επιπλοκές που προκαλεί η νόσος.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και μηχανημάτων. Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου,
στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.

Σήμερα, οι ασθενείς κυρίως νέοι και παιδιά- με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση εφαρμογή και στη χώρα μας, της δημιουργίας ενός μεταμοσχευτικού κλινικού προγράμματος , λόγω της κρισιμότητας και της αύξησης με ραγδαίους ρυθμούς των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη.


    Στην κορυφή