ΚΕΕΛΠΝΟ: ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ


Με γνώμονα την προαγωγή και προάσπιση τόσο της ατομικής υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όσο και της δημόσιας υγείας, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, υλοποιεί από σήμερα πρόγραμμα υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στους ξενώνες αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), αφορά περίπου 600 άτομα που φιλοξενούνται στους τρεις ξενώνες του Δήμου καθώς και όσους λαμβάνουν σίτιση από τα δύο μεγάλα συσσίτια, που πραγματοποιούνται στο ιστορικό κέντρο από το Δήμο Αθηναίων και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Το επιστημονικό κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αποτελούμενο από δύο γιατρούς και δύο ψυχοκοινωνικούς επιστήμονες (ψυχολόγο-κοινωνιολόγο), παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα, λαμβάνεται το ατομικό ιστορικό των εξεταζομένων αφενός για τη δημιουργία ιατρικού φακέλου και αφετέρου για την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών τους αναγκών.
Μετά από ανάλυση του ατομικού ιστορικού και εξατομίκευσης της κάθε περίπτωσης, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρούν σε συμβουλευτική προσέγγιση και αποφόρτιση. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α., προβαίνουν στην διασύνδεση με τις αρμόδιες κατά περίπτωση κοινωνικές υπηρεσίες.

Απώτερος σκοπός της παραπάνω παρέμβασης είναι η καταγραφή της υγειονομικής κατάστασης και των αναγκών των αστέγων καθώς και η διερεύνηση πιθανών λοιμωδών νοσημάτων που απειλούν τόσο την ατομική υγεία αυτών όσο και την κοινότητα γενικότερα.
Παράλληλα, πραγματοποιείται απογραφή των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σκοπό την δρομολόγηση της περαιτέρω νοσηλείας τους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί στους αστέγους φυματοαντίδραση (mantoux), η οποία θα μελετηθεί (διάβασμα δερμοαντίδρασης) και τα άτομα με θετική mantoux θα παραπεμφθούν για ακτινογραφίες θώρακος κατόπιν συνεννόησης με το ΙΚΑ και το Νοσοκομείο Σωτηρία, προκειμένου να γίνει πρώιμη ανίχνευση και διάγνωση κρουσμάτων φυματίωσης. Για τους πάσχοντες από φυματίωση, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα μεριμνήσει για τυχόν νοσηλεία και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα μήνα (8 Μαρτίου έως 8 Απριλίου) και θα υλοποιείται καθημερινά από τις 11:00 έως τις 18:00.


    Στην κορυφή