ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ


Αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης έλαβαν οι ιατρικοί σύλλογοι και άλλοι κλαδικοί φορείς της χώρας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου υπό το βάρος των κυβερνητικών μέτρων στο χώρο της Υγείας. Ανάμεσα σε άλλα αποφάσισαν καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Ι.Κ.Α και πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Οκτωβρίου 2011 έξω από το Υπουργείο Υγείας και αποχή όλων των ιατρών από τα καθήκοντά τους στις 19 και 20/10/2011.

Η συγκέντρωση των Προέδρων και εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και άλλων κλαδικών ιατρικών φορέων καθώς και εκπροσώπων χρηστών Υγείας, πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α) υπό την αιγίδα του Ι.Σ.Α, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Επιστημονικού Προσωπικού Ι.Κ.Α (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α), της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.Ε.Λ.Ι.Α).

Οι συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν "προσδιόρισαν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της υγείας και διακήρυξαν την ενότητα και την αγωνιστικότητα τους για την ανατροπή της ανάλγητης, ισοπεδωτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Επιβεβαιώθηκε το Πανιατρικό Αγωνιστικό Μέτωπο απέναντι στα προαποφασισμένα και τετελεσμένα της κυβέρνησης. Καταγγέλθηκαν τα σχέδια αποδυνάμωσης και η αποψίλωση των Μονάδων Υγείας, με μέτρα τύπου εφεδρείας και κατάργησης οργανικών θέσεων, η μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων μέσα από τις δραστικές περικοπές των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που σε αφορούν φάρμακα, εξετάσεις και πρόσθετη περίθαλψη και ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, συνεπικουρούμενος από τον Κανονισμό των Παροχών Υγείας, που αποστερεί τον Έλληνα ασφαλισμένο από τις ιατρικές υπηρεσίες χιλιάδων Ελλήνων έμπειρων γιατρών, με συνέπεια τον αφανισμό και την εξαθλίωση του Έλληνα αυτοαπασχολούμενου ιατρού.


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Ι.Κ.Α.

Πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19.10.2011 έξω από το Υπουργείο Υγείας και αποχή όλων των ιατρών από τα καθήκοντά τους 19 και 20/10/2011.

Επιβεβαίωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ για την μη χορήγηση βεβαιώσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με σκοπό το συντονισμό Πανελλαδικής δράσης σε όλα τα επίπεδα και για την ενημέρωση γιατρών και πολιτών σε συνεργασία με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

Εξώδικα για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής των δεδουλευμένων από τον Ο.Π.Α.Δ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών Αθηνών και άλλων περιοχών της χώρας στα γραφεία του Ο.Π.Α.Δ την 10.11.2011.

Κάλεσμα των ιατρών πανελλαδικά την 9.11.2011 για δωρεάν ιατρική εξέταση όλων των ασφαλισμένων, χωρίς τις εντολές επίσκεψης.

Την 5/11/2011 πραγματοποίηση Ημερίδας του Ι.Σ.Α με τίτλο «Ε.Ο.Π.Υ.Υ, παρόν και μέλλον για τους ασφαλισμένους και τους λειτουργούς της Υγείας» με συμμετοχή όλων των ιατρικών φορέων και κοινωνικών εταίρων και την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού προς ενημέρωσή του.

Την 6/11/2011 θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του Ι.Σ.Α συγκέντρωση των εκπροσώπων όλων των ιατρικών συλλόγων και φορέων προς επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων.
Λόγω αδυναμίας προσβασιμότητας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών και έλλειψης ασφάλειας του συστήματος, με απότοκο να διακινδυνεύουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, εξετάζεται η αποχή των ιατρών από αυτήν μέχρι την ασφαλή ολοκλήρωση του συστήματος.
Απόφαση για συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους πανελλαδικά, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ως κόκκινη γραμμή ορίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ιατρικούς συλλόγους η δυνατότητα συνταγογράφησης και παρακλινικών εξετάσεων από όλους τους συμβεβλημένους και μη.
Ομόθυμη στήριξη των κλαδικών αιτημάτων των νοσοκομειακών ιατρών.

Επιβεβαιώθηκε για μια φορά ακόμη η δυναμική του πανιατρικού αγωνιστικού μετώπου του Φλεβάρη του 2011.

Καταγγέλθηκαν οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και καταργήσεις τμημάτων, όπως επίσης η ‘’παρανοϊκή’’ εφημερία τομέα που επιχειρεί να εφαρμόσει το ΥΥΚΑ ενώ το προσχέδιο για τις ειδικότητες και τις ιατρικές εταιρείες κρίθηκε πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση".


    Στην κορυφή