ΚΑΘΕ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΕΧΟΥΜΕ 4 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


Διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης. Μέσα στις τελευταίες 3 δεκαετίες, ο αριθμός των νοσούντων εφταπλασιάστηκε. Από 50 εκατομμύρια διαβητικούς στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 350 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάθε 10 δευτερόλεπτα σημειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο 4 νέα κρούσματα διαβήτη. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σε ότι αφορά την παχυσαρκία (γιατί η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι δίδυμες παγκόσμιες μεταβολικές επιδημίες) σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ενώ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι το 2015 οι υπέρβαροι θα είναι 2,3 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 700 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Πηγή 24h.gr


    Στην κορυφή