ΚΑΘΑΡΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΟΙΑΣ


Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Παρακολουθώντας επί 18 χρόνια 5.468 εθελοντές ηλικίας άνω των 52 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από μία φορά την ημέρα, διέτρεχαν έως 65% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους τα βούρτσιζαν τρεις φορές την ημέρα.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η στοματική υγιεινή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το αν θα αναπτύξει ένας άνθρωπος άνοια ή όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνλια Παγκανίνι-Χιλ, καθηγήτρια Έρευνας & Προληπτικής Ιατρικής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας.

Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την στοματική υγιεινή με την υγεία. Πολλές μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει πως οι πάσχοντες από ουλίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη στενώσεων στις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Μερικές άλλες, εξάλλου, έχουν δείξει πως οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ (είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας), διαθέτουν στον εγκέφαλό τους περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωπο.

Πιστεύεται ότι τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό, ενώ όταν φτάνουν στον εγκέφαλο τού προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» (JAGS) η δρ Παγκανίνι-Χιλ και οι συνεργάτες της, όταν άρχισε η μελέτη τους κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ενδείξεις άνοιας. Έως την ολοκλήρωσή της, όμως, οι 1.145 την είχαν εκδηλώσει.

Από τις 78 γυναίκες οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους αλλά μέρα παρά μέρα ή και σπανιότερα ακόμα, οι 21 είχαν άνοια το 2010 – μία αναλογία 1 γυναίκα ανά 3,7.

Αντιθέτως, απ’ όσες βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους δύο ή τρεις φορές, η αναλογία της άνοιας ήταν 1 γυναίκα ανά 4,5.

Η διαφορά στις δύο αναλογίες σημαίνει πως οι οι εθελόντριες με κακή στοματική υγιεινή είχαν κατά 65% περισσότερες πιθανότητες άνοιας.

Οι διαφορές ήταν λιγότερο εντυπωσιακές στους άνδρες, με τον ένα στους έξι απ’ όσους δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους να εκδηλώνουν άνοια και γενικά να έχουν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες άνοιας.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους πως το εύρημά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες, μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, δεν βλάπτει να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα – και βεβαίως να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online
    Στην κορυφή