ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Επιστημονική ημερίδα, με θέμα: «Καρκίνος του Προστάτη, Διάγνωση και Θεραπεία», διοργάνωσε το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο.

Βάση των στοιχείων θνησιμότητας από καρκίνους, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την 1η κακοήθεια στους άνδρες και τη 2η αιτία θανάτου στον ανδρικό πληθυσμό. μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.

Για την Επιδημιολογία του καρκίνου του προστάτη, τη συντηρητική αντιμετώπισή του και τη χειρουργική θεραπεία του μίλησαν οι διακεκριμένοι ιατροί – ουρολόγοι: κ.κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Περικλής Στουρνάρας και ο καθηγητής Αναστάσιος Κόλλιας. Στην βιοψία του προστάτη αναφέρθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Π. Φαλήρου, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης, κ. Μενέλαος Καλογερής.

Ο κ. Δ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου του προστάτη, εξήγησε που ακριβώς βρίσκεται ο αδένας και ποια είναι η λειτουργία του, ενώ σε σχέση με τα συμπτώματα επεσήμανε ότι ιδιαίτερα στο πρώιμο στάδιο δεν είναι εμφανή καθιστώντας έτσι απόλυτα δικαιολογημένο το χαρακτηρισμό «ύπουλη ασθένεια». Αναφέρθηκε επίσης στις μεθόδους διάγνωσης, τονίζοντας ότι μετά τα 45-50 έτη, ένας άνδρας θα πρέπει να υποβάλλεται , μία φορά το χρόνο, σε προληπτικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Μ. Καλογερής περιέγραψε τον τρόπο που γίνεται η βιοψία του προστάτη, τονίζοντας πως πρόκειται για μία απλή, σχεδόν ανώδυνη διαδικασία, η οποία διαρκεί 20 λεπτά και αποτελεί μονόδρομο για τη διάγνωση του καρκίνου.
Ο κ. Π. Στουρνάρας ενημέρωσε, ακολούθως, το κοινό για τη συντηρητική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στις περιπτώσεις που δεν συνίσταται αφαίρεσή του (όταν π.χ. ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας ή συντρέχουν και άλλες ασθένειες).

Τέλος, ο καθηγητής κ. Α. Κόλλιας τόνισε στους παρευρισκόμενους τη σημασία αλλά και την αποτελεσματικότητα της ριζικής προστατεκτομής, η οποία αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, με επιτυχία που αγγίζει το 75% και η οποία χαρίζει στον ασθενή, κατά μέσο όρο, 15ετή επιβίωση.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζιδάκης, ο Εκδότης Δ. Ρίζος, ο δημοσιογράφος Χρ. Πασσαλάρης και πλήθος δημοτών.


    Στην κορυφή