ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ


Παρά την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εξακολουθεί να καπνίζει τακτικά και πολλοί πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη τραγωδία, αλλά σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, καθώς επιβαρύνει περισσότερο τα δημόσια συστήματα υγείας και αποστερεί σημαντικά την Ευρώπη από εργατικό δυναμικό, απαραίτητο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι το σύνθημα της εκστρατείας κατά του καπνίσματος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκαινίασε τον Ιούνιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Η εκστρατεία προωθεί τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία, καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, και φυσικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τους νέους ηλικίας 25-34 ετών να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το ξαναρχίσουν και να γίνουν «ασταμάτητοι» σε μια ζωή χωρίς τσιγάρο.

Ο John Dalli, σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εγκαινίασε τη δεύτερη φάση της αντικαπνιστικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανακοίνωσε ότι ως σήμερα, πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους για την εκστρατεία – «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» - βλέποντας τις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ανταπόκριση ως τώρα», ανέφερε ο Επίτροπος Dalli. «Πάνω από 500.000 καπνιστές από όλη την Ευρώπη έχουν μπει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της εκστρατείας, και μέσα σε τρεις μήνες πάνω από 20.000 καπνιστές ήδη χρησιμοποιούν ενεργά το iCoach, το διαδραστικό μας εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Το iCoach προσφέρει υποστήριξη με πρακτικές συμβουλές σε όλα τα στάδια διακοπής του καπνίσματος. Είναι η πρώτη φορά που μια εκστρατεία της ΕΕ προσφέρει πρακτική βοήθεια».

«Η ΕΕ έχει υλοποιήσει εκτενή έρευνα στα πλαίσια της τελευταίας εκστρατείας της»
, συνέχισε ο Επίτροπος Dalli. «Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων - 77% - συμφώνησε ότι το μήνυμά μας πιάνει τόπο. Θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τα μηνύματά μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι ισχυρά, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων μας και έχουν αντίκτυπο».

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας περιλαμβάνει μια συνεκτική διαφημιστική καμπάνια για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, σε όλα τα κράτη μέλη την ΕΕ, συμμετοχή σε εκδηλώσεις με θέμα τον αθλητισμό, τους καταναλωτές και την υγεία, και συνεργασία με βασικούς εργοδότες για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος στο χώρο εργασίας. Οι εκδηλώσεις αυτές θα επιστρέψουν στους νέους Ευρωπαίους να δουν από μόνοι τους τα εργαλεία, τις συμβουλές και τις πληροφορίες.

«Έκοψα και εγώ το κάπνισμα πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε ο Επίτροπος Dalli, «και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι. Πιστεύω ότι με αυτή τη νέα εκστρατεία και το υποστηρικτικό εργαλείο, πραγματικά θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των πολιτών, και θα τους βοηθήσουμε να γίνουν “ασταμάτητοι”».


Εισαγωγή στο iCoach
Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθηθούν οι καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος. Το iCoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησης σε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, το iCoach επικεντρώνεται σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής. Επισκεφθείτε το http://www.exsmokers.eu/el-el/index και εγγραφείτε στο iCoach για να λάβετε πρακτική βοήθεια να κόψετε το κάπνισμα.


Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»
Η εκστρατεία απευθύνεται σε καπνιστές ηλικίας από 25 έως 34 ετών, δηλαδή σε περίπου 28 εκατ. άτομα στην ΕΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι να δώσει έμφαση στο όφελος που θα έχουν οι καπνιστές από τη διακοπή του καπνίσματος. Πρώην καπνιστές και το όφελος που αυτοί είχαν από τη διακοπή του καπνίσματος, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για την παρότρυνση εκείνων που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Η τριετής αυτή εκστρατεία επικεντρώνεται στις θετικές συνέπειες από τη διακοπή του καπνίσματος και χρησιμοποιεί το συντονισμένο συνδυασμό διαφήμισης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεων και πρακτικών, ψηφιακών μέσων για την προσέγγιση των καπνιστών και την παροχή βοήθειας ώστε να σταματήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, η εκστρατεία παρέχει στους καπνιστές πρακτική βοήθεια μέσω της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας καθοδήγησης «iCoach».

Το πρώτο έτος της εκστρατείας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την κατανόηση του νοήματός της. Τα επόμενα έτη θα προβάλουν τα οφέλη: οι πρώην καπνιστές έχουν σωματικά, προσωπικά, ακόμη και οικονομικά οφέλη. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ομάδες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το μήνυμα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» θα προσαρμοστεί στις διάφορες ομάδες-στόχους και πληθυσμιακές ομάδες στα κράτη μέλη και θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της ΕΕ.

Σχετικά με την έναρξη της εκστρατείας, ο επίτροπος κ. Dalli δήλωσε ότι οι νέοι αρχίζουν να καπνίζουν επειδή αυτό θεωρείται άνετη και χαλαρή συμπεριφορά. Συνεχίζουν να καπνίζουν επειδή προκαλείται εξάρτηση. Πάνω από 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από το κάπνισμα λόγω της υψηλής τοξικότητας του καπνού. Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι δημόσιες αρχές είναι να βοηθήσουν τους πολίτες, ώστε να σταματήσει ο κύκλος της εξάρτησης, των θανάτων και των ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτός είναι ο στόχος της εκστρατείας «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα».
Διαρκής συμμετοχή της ΕΕ

Η πρώτη νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος στην ΕΕ θεσπίστηκε τη δεκαετία του 1980. Από τότε αναπτύχθηκε περαιτέρω η νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ στους τομείς της ρύθμισης της παραγωγής, της διαφήμισης και της προστασίας των ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα, καθώς και στην πρόληψη του καπνίσματος, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη για τη διακοπή του.
Αυτή η προσέγγιση της ΕΕ περιλαμβάνει, από το 2002, εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ.
Η πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, «Τόλμησε να πεις όχι», πραγματοποιήθηκε από το 2002 έως το 2004.

Η εκστρατεία «HELP», που πραγματοποιήθηκε από το 2005 έως το 2010, ήταν επικεντρωμένη στην πρόληψη του καπνίσματος, τη διακοπή του καπνίσματος και το παθητικό κάπνισμα και απευθύνονταν, ειδικότερα, στους νέους Ευρωπαίους ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Η νέα εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» αποτελεί φυσική εξέλιξη και μεταθέτει το επίκεντρο της επικοινωνίας από τους κινδύνους του καπνίσματος στα πλεονεκτήματα από τη διακοπή του.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε:
http://www.exsmokers.eu/el-el/index
http://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http://www.exsmokers.eu/el-el/index#.TmTdPomrvHM.facebook

Για την καταπολέμηση του καπνίσματος στην ΕΕ, MEMO/11/349
Για την εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα», www.exsmokers.eu



    Στην κορυφή