"ΚΑΜΠΑΝΕΣ" ΤΟΥ ΕΦΕΤ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Στην επιβολή 66 προστίμων συνολικού ύψους € 339.500 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κυλικεία και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο Θεσσαλία, Ήπειρο¸ Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Επτάνησα, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως :
  • κατοχή και διάθεση μη ασφαλών, ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων
  • κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
  • κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
  • κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας
  • έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης,
  • ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας και στον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας κλπ.


Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους σε κάθε σημείο και σε κάθε επίπεδο της αγοράς για να καταπολεμήσουμε τα κακώς κείμενα, για να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε πρακτικές που όχι μόνο βλάπτουν το υγιές εμπόριο, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των συμπολιτών μας» και συμπλήρωσε στέλνοντας μήνυμα στις υπότροπες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «Όσες επιχειρήσεις διαπιστώνουμε να υποπίπτουν στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου με ιδιαίτερη αυστηρότητα».

Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι τα ακόλουθα :

1. Πρόστιμο € 30.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στη Νέα Ευκαρπία διαπιστώθηκε :
Μη τήρηση των κανόνων ορθής πρακτικής για την υγιεινή των χώρων.
Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε υποτροπή των ανωτέρω παραβάσεων.

2. Πρόστιμο € 22.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και διακριτικό τίτλο "CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Ανδρέα Παπανδρέου 22 στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι :
Η επιχείρηση συνέχιζε να διαθέτει προς πώληση προϊόντα που προέρχονταν από μη εγκεκριμένη εγκατάσταση και κρίνονταν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Παρελάμβανε τρόφιμα που είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλα προϊόντα (π.χ. χλωρίνη) τα οποία μπορούσαν να επιμολύνουν τα τρόφιμα.

3. Πρόστιμο € 20.000 στο ξενοδοχείο ΚΑΒΑΛΙΕΡΙ στην Καποδιστρίου 4 στην Κέρκυρα, διότι διαπιστώθηκαν :
Ουσιώδεις αποκλίσεις στην υποδομή και τον εξοπλισμό.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε επανέλεγχο.

4. Πρόστιμο € 14.000 στο εστιατόριο του ΛΟΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ του ΒΑΪΟΥ που εδρεύει στον Κλοκωτό Τρικάλων, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν στον 3ο έλεγχο της επιχείρησης.

5. Πρόστιμο € 12.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και διακριτικό τίτλο "CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Παπαναστασίου 124 στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκαν :
Τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της τρέχουσας άδειας.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
Αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής για το χειρισμό των τροφίμων.

6. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση κεντρικών αποθηκών υπεραγοράς τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε. που εδρεύει στην Πατρίδα Ημαθίας, διότι διαπιστώθηκε :
Κατοχή και διάθεση προς πώληση μη κανονικών ως προς την επισήμανση τροφίμων.

7. Πρόστιμο € 8.000 στο εργαστήριο τροφίμων – ζαχαρωδών – ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στο 6,5ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τον εξοπλισμό.

8. Πρόστιμο € 8.000 στη βιομηχανία παραγωγής αεριούχων ποτών με την επωνυμία ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. που εδρεύει στο Κεφαλόβρυσο Πατρών, διότι διαπιστώθηκε :
Βυσσινάδα μη κανονική – μη ασφαλής διότι παρουσίαζε ουσιώδεις αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της και παρουσία ξένων προσμίξεων.

9. Πρόστιμο € 7.500 στην επιχείρηση τυποποίησης – συσκευασίας μελιού του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ με τον διακριτικό τίτλο ''REGINA" που εδρεύει στη Σίνδο, διότι διαπιστώθηκε :
Μέλι (ελήφθη από το κατάστημα της επιχείρησης ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ στην Πυλαία) μη κανονικό διότι περιείχε σακχαρόζη.

10. Πρόστιμο € 7.500 στην επιχείρηση τυποποίησης – συσκευασίας μελιού του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ με τον διακριτικό τίτλο ''REGINA" που εδρεύει στη Σίνδο, διότι διαπιστώθηκε :
Μέλι (ελήφθη από το κατάστημα της επιχείρησης ΑΤΛΑΝΤΙΚ Σ.Μ. Α.Ε.Ε. στο Πανόραμα) μη κανονικό διότι περιείχε σακχαρόζη.

11. Πρόστιμο € 7.000 στο πρατήριο πώλησης τυροκομικών προϊόντων του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΗΡΑΚΛΗ που εδρεύει στη Σκρα 3 στη Χρυσούπολη Καβάλας, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας τεμαχισμού και ανασυσκευασίας τυριών.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (1.145,5 κιλά τυριά με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και χωρίς επισημάνσεις).
12. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στη Λαμπράκη & Γληνού στην Ηλιούπολη, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

13. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στη Μεταμόρφωση Αττικής, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Κωνσταντινουπόλεως & Αχέρωντος στα Ιωάννινα διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την υποδομή.

14. Πρόστιμο € 6.000 στο κέντρο διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου – μπαρ με την επωνυμία ΝΑΖΙΡΙΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ – LES ZAZOUS που εδρεύει στη Σοφούλη 100 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής σε όλους τους χώρους.
39,5 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν.
Επέκταση του καταστήματος σε παρακείμενο αποθηκευτικό χώρο εκτός της εγκατάστασης.

15. Πρόστιμο € 6.000 στο εστιατόριο – σνακ μπαρ εντός της αίθουσας transit του κρατικού αερολιμένα "Ιωάννης Καποδίστριας" Κέρκυρας με την επωνυμία Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Μ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Ο.Ε. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ που εδρεύει στην Πολυτεχνείου 21 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, χώρων και εξοπλισμού.
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.

16. Πρόστιμο € 6.000 στη βιοτεχνία παραγωγής τουρσιών με την επωνυμία Κ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – Α. ΤΟΜΑΡΑΣ Α.Β.Ε.Ε. που εδρεύει στο Τραγανό Ηλείας, διότι διαπιστώθηκαν :
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την υποδομή και τον εξοπλισμό.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του χώρου.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

17. Πρόστιμο € 6.000 στην εγκατάσταση παραγωγής έτοιμων φαγητών με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ POLIS CONVENTION CENTER που εδρεύει στους Ταγαράδες Θέρμης, διότι διαπιστώθηκαν :
20,27 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

18. Πρόστιμο € 5.500 στο εστιατόριο εντός της ξενοδοχειακής μονάδας με την επωνυμία REGINA MARE HOTEL CLUB / Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που εδρεύει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, χώρων και εξοπλισμού.
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε επανέλεγχο.

19. Πρόστιμο € 5.000 στην υπεραγορά τροφίμων – τμήμα κρεοπωλείου με παρακείμενο εργαστήριο με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στο 3ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας – Τυρνάβου, διότι διαπιστώθηκε :
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

20. Πρόστιμο € 5.000 στο αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. που εδρεύει στη Φαναρίου 82 στην Καρδίτσα, διότι διαπιστώθηκε :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

21. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο – ψητοπωλείο – ψαροταβέρνα – καφέ μπαρ με την επωνυμία KYΡΙΑΚΗΣ Χ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α. & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στο Λύχνο Πάργας, διότι διαπιστώθηκαν :
24,500 kg μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και είχαν συσκευασθεί και συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος.

22. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση αντιπροσωπειών – εισαγωγών ειδών οικιακής χρήσης με την επωνυμία ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ που εδρεύει στη Θράκης 49 στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

23. Πρόστιμο € 4.000 στην υπεραγορά με την επωνυμία CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στην Κωλέττη & Γιαννιτσών 61 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
Κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.

24. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ Ε.Π.Ε. που εδρεύει στη Δημητρίου & Καραολή 5 στη Θέρμη, διότι διαπιστώθηκε :
Διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (είχαν επιμολυνθεί με ζωντανά έντομα) τα οποία κατασχέθηκαν.

25. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση εμπορίας κρέατος του ΤΣΙΑΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που εδρεύει στο Μπάκο Καλαμπάκας, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (800 κιλά συκωταριές), λόγω μη ορθής επισήμανσης, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

26. Πρόστιμο € 4.000 στην υπεραγορά με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. που εδρεύει στην Κωνσταντίνου Καραμανλή 38 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

27. Πρόστιμο € 4.000 στο παντοπωλείο – οπωροπωλείο – αποθήκη τροφίμων με την επωνυμία ΚΟΜΒΟΣ που εδρεύει στη Βούρτση & Παντελεήμονος στο Βαρθολομιό Ηλείας, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας της αποθήκης.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

28. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΤΣΙΓΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ που εδρεύει στην Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την υποδομή.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

29. Πρόστιμο € 4.000 στην αντιπροσωπεία παγωτών με την επωνυμία ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ που εδρεύει στο 3ο χλμ Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

30. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο του ΜΠΑΦΑΤΑΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ εντός του τουριστικού συγκροτήματος με την επωνυμία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.E. Ο.Τ.Α. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ (ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ : ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ) που εδρεύει στην παραλία Μυρσίνης Ηλείας (έδρα : Κωστή Παλαμά 23 & Καρκαβίτσα, πλατεία Μουσών, Άνω Λιόσια), διότι διαπιστώθηκε :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

31. Πρόστιμο € 4.000 στο τυροκομείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ Ο.Ε. που εδρεύει στο Δίον Πιερίας, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκής τήρηση των κανόνων υγιεινής αναφορικά με τον καθαρισμό και τη συντήρηση των χώρων και του εξοπλισμού, τις διαδικασίες και τους χειρισμούς του προσωπικού.
Μη εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων με βάση τις αρχές του HACCP.

32. Πρόστιμο € 4.000 στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΚΕΠΑΠΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ που εδρεύει στην Αϊδινίου 14 στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

33. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ και διακριτικό τίτλο "Ο ΠΑΛΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1890" που εδρεύει στην Καλαβρύτων 19 στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
Μη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής.

34. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση παραγωγής – εμπορίας ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΡΩΣΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ που εδρεύει στην 28ης Οκτωβρίου 275 στα Μέγαρα, διότι διαπιστώθηκαν :
Σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης.
Μη εφαρμογή HACCP.

35. Πρόστιμο € 4.000 στο εμφιαλωτήριο νερού με την επωνυμία ΜΑΜΜΗΣ Ι. & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στο 14ο χλμ Ε.Ο. Δράμας – Αγίου Αθανάσιου, διότι διαπιστώθηκε :
Νερό μη κανονικό ως προς την επισήμανση – μη σύμφωνο με τη νομοθεσία ως προς την παραμετρική τιμή των ολικών καλλιεργήσιμων μικροοργανισμών – μη ασφαλές.

36. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση αντιπροσωπειών – μαγιάς – αλεύρων – ηλεκτρικών συσκευών με την επωνυμία ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ που εδρεύει στην Ορφέως 47 στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
350 κιλά ζύμη αρτοποιίας τα οποία κρίθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν.

37. Πρόστιμο € 4.000 στο παντοπωλείο – εργαστήριο παραγωγής λουκάνικων με την επωνυμία ΦΟΪΓΚΤ ΧΡ. ΣΟΦΙΑ που εδρεύει στην Καζαντζίδη 45 στη Θέρμη, διότι διαπιστώθηκαν :
117 κιλά μη ασφαλή τρόφιμα (ληγμένα και με παράτυπη κατάψυξη).

38. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο γκοφρετοποιίας με την επωνυμία Σ. ΤΑΛΑΤΖΙΔΗΣ – Α. ΓΑΤΣΙΑ – Γ. ΤΣΟΥΓΚΟΣ Ο.Ε. που εδρεύει στην Ειρηνούπολη Ημαθίας, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε μετά από Information Notification μέσω του συστήματος RASFF διαπιστώθηκε ότι :
Η επιχείρηση παρήγαγε και διέθετε στην αγορά χωνάκια παγωτού με προσθήκη χρωστικής Ε110 (κίτρινο sunset) καθ' υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων.

39. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο ξενοδοχείου με την επωνυμία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Β.Ε.Ξ.Ε. – SANTA MARINA HOTEL που εδρεύει στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP.

40. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΤΣΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στη Μάνου 15 & Μπότσαρη στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
12 κιλά πρώτες ύλες (κρέμα ζαχαροπλαστικής, κρέμα τυριών, σιρόπι κλπ) τα οποία κρίθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν.

41. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο – μπαρ εντός του ξενοδοχείου ΔΕΝΤΡΟ με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΕΧΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στη Ζέρβα 30 στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν :

319,65 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα – προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και άλλα που συντηρούνταν κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και χωρίς ενδείξεις (ανευρέθησαν κατεψυγμένα ολόκληρα ζωικά θηράματα με παρουσία φτερών και τριχώματος).
Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

42. Πρόστιμο € 3.500 στο εστιατόριο – καφέ – πιτσαρία με την επωνυμία ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ (ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ) που εδρεύει στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε επανέλεγχο.

43. Πρόστιμο € 3.500 στο εστιατόριο – ψητοπωλείο με την επωνυμία ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ – Η ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που εδρεύει στη Λεοντίδη 6 στο Πανόραμα, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του χώρου και του εξοπλισμού.
Ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών αναφορικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

44. Πρόστιμο € 3.000 στην εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα με την επωνυμία ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ Ζ. – ΚΑΤΙΝΑΣ Χ. Ο.Ε. που εδρεύει στα Αμπέλια Βερδικούσιας στην Ελασσόνα, διότι διαπιστώθηκε :
Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

45. Πρόστιμο € 3.000 στο εργοστάσιο πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΥ & ΣΙΑ Α.Β.Ε.Ε. που εδρεύει στο 4ο χλμ Ε.Ο. Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (149 κιλά baking powder που είχαν παραχθεί από μη ασφαλείς πρώτες ύλες) τα οποία κατασχέθηκαν.

46. Πρόστιμο € 3.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε. που εδρεύει στη Νέα Έφεσο Πιερίας, διότι διαπιστώθηκε :
Διάθεση προς πώληση μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων.

47. Πρόστιμο € 3.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε. που εδρεύει στην Ολύμπου 9 & Πλάτωνος στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
Κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών τροφίμων.

48. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο με την επωνυμία ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και διακριτικό τίτλο "ΜΑΝΟΣ" που εδρεύει στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκαν :
Ουσιώδεις αποκλίσεις της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τις γενικές και ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για τους χώρους και το χειρισμό των τροφίμων.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν στον 6ο έλεγχο της επιχείρησης.

49. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο εντός της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ με την επωνυμία ΑΛΦΑ Α.Ε. που εδρεύει στην Ανατολής 1 στην Πυλαία, διότι διαπιστώθηκε :
Άσκηση δραστηριότητας που δεν προβλεπόταν στην άδεια λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση παρασκεύαζε φαγητά που προορίζονταν να καταναλωθούν σε χώρους εκτός του εστιατορίου, γεγονός που αποτελούσε ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της.

50. Πρόστιμο € 2.000 στο ουζερί με την επωνυμία ΣΠΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ. – Η ΦΩΛΙΑ που εδρεύει στην Πλαστήρα 83 στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν σε καταψύκτη 6,2 κιλά αλιεύματα και κοτόπουλο σε κοινές σακούλες, σε περιέκτη μιας χρήσης, ακάλυπτα, χωρίς ενδείξεις. Τα τρόφιμα παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους (αποχρωματισμός, αφυδάτωση) και ορισμένα από αυτά είχαν ήδη υποστεί πρώτη προετοιμασία (βρασμό, γέμιση). Είχαν υποστεί παράτυπη κατάψυξη και δεν υπήρχε υγειονομική επισήμανση ή σήμανση καταλληλότητας ή κατάλληλο αναγνωριστικό σήμα.

51. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση catering με την επωνυμία AMARYLLIS CATERING SERVICES (ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ) που εδρεύει στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκε :
Λειτουργία σε χώρο που δεν είχε αδειοδοτηθεί για τη δραστηριότητα που ασκούσε η επιχείρηση.

52. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΡΙΣΤΑ που εδρεύει στην Αργυρουπόλεως 32 στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη ειδικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του αποθηκευτικού χώρου.
Μη τήρηση των προβλεπόμενων συνθηκών υγιεινής.

53. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ATΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. που εδρεύει στη Χατζημιχάλη 81 στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν :
Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα (ζυμαρικά που είχαν προσβληθεί από έντομα) τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

54. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φρούτων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΧΟΥΣΗ Ο.Ε. – ΧΟΥΣΗ ΝΙΚΗ που εδρεύει στον Κόμβο Εθνικού Σταδίου Αγρινίου, διότι διαπιστώθηκαν :
Έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.

55. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο – πιτσαρία με την επωνυμία LA GONDOLA ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Ι. – ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ Α. που εδρεύει στην Αργοναυτών 45 στο Βόλο, διότι διαπιστώθηκε :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

56. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο – καφενείο με την επωνυμία ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και διακριτικό τίτλο "Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ" που εδρεύει στο Περτούλι Τρικάλων, διότι διαπιστώθηκαν :
Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν στον 2ο έλεγχο της επιχείρησης.

57. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΤΑΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ που εδρεύει στο 17ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αγίου Βασιλείου, διότι διαπιστώθηκε :
Διάθεση προς πώληση μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

58. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο με την επωνυμία ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και διακριτικό τίτλο "ΧΑΡΑ" που εδρεύει στη Θέτιδος 28 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν :
Σοβαρές αποκλίσεις των όρων της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

59. Πρόστιμο € 2.000 στο κυλικείο αεροδρομίου με την επωνυμία Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στον αερολιμένα Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκε :
Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

60. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΜΠΟΚΑΣ και διακριτικό τίτλο ''ΤΟ ΓΥΡΑΔΙΚΟ'' που εδρεύει στη Γούναρη 1 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, υποδομής και εξοπλισμού.

61. Πρόστιμο € 2.000 στη βιομηχανία ειδών διατροφής και ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΠΑΜΗ Α.Β.Ε.Ε. που εδρεύει στην Κωνσταντίνου Καραμανλή 38 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε :
Αμύγδαλο κροκάν λευκό ψημένο το οποίο περιείχε αραχίδα, συστατικό που δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

62. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΑΡΤΟΖ Α.Ε. – ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ που εδρεύει στο 4ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας – Φαλάνης, διότι διαπιστώθηκε :
Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

63. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων της υπεραγοράς Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. που εδρεύει στο 14ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Βασιλικών, διότι διαπιστώθηκε :
Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

64. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και διακριτικό τίτλο "CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Ανδρέα Παπανδρέου 22 στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, διαπιστώθηκε :
Διάθεση προς πώληση προϊόντων που προέρχονταν από μη εγκεκριμένη εγκατάσταση και κρίθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

65. Πρόστιμο € 2.000 στο κατάστημα ξηρών καρπών – ζαχαρωδών προϊόντων με την επωνυμία ΙΜΠΡΑΜ ΧΑΜΙΕΤ του ΣΑΜΠΡΗ που εδρεύει στην Ηπείρου 15 στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε :
Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (9,5 κιλά φύλλα μπακλαβά χωρίς επισημάνσεις) τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

66. Πρόστιμο € 2.000 στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου με εργαστήριο με την επωνυμία ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ που εδρεύει στη Θέτιδος 83 στα Φάρσαλα, διότι διαπιστώθηκε :
Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.


    Στην κορυφή