ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ENERGY DRINKS


Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και νεαρούς ενήλικες έκρουσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Τα εν λόγω ροφήματα, που είναι γνωστά και ως energy drinks, περιέχουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης, ζάχαρης και διαιτητικών συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνες και αποστάγματα βοτάνων, των οποίων η δράση δεν είναι σαφής.

Σε νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, παιδίατροι από τη Φλόριντα αναφέρονται μάλιστα σε περιπτώσεις ατόμων που λόγω της κατανάλωσης ενός ή περισσότερων ενεργειακών ποτών είχαν σπασμούς, παραισθήσεις, καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και βλάβη στα νεφρά και το συκώτι.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάποιους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτά τα ποτά προκαλούνται παρενέργειες» δήλωσε ο Στίβεν Λίπσουλτζ, ο οποίος ηγείται του τμήματος Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Leonard M. Miller School of Medicine του Μαϊάμι. Δεδομένου ότι τα ποτά αυτά χαρακτηρίζονται διατροφικά συμπληρώματα, υφίστανται πολύ μικρότερο έλεγχο και περιορισμούς σε σχέση με τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Αν και οι παρασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους ενισχύουν τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική απόδοση, οι ερευνητές από τη Φλόριντα, οι οποίοι αναθεώρησαν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το θέμα, κρίνουν ότι οι δηλώσεις των εταιρειών περί των ευεργετικών ιδιοτήτων των προϊόντων τους είναι αμφισβητήσιμες.

Πηγή Esresso


    Στην κορυφή