''ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ


Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος αυξάνεται ανησυχητικά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μελέτη, που αποδίδει το φαινόμενο αυτό μερικώς στη χρήση σολάριουμ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στατιστικά στοιχεία ασθενών ηλικίας 18 έως 39 ετών, στα οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά μελάνωμα μεταξύ 1970 και 2009. Διαπίστωσαν ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τα κρούσματα αυτού του καρκίνου οκταπλασιάστηκαν στις νέες γυναίκες και τετραπλασιάστηκαν στους άνδρες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings. «Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταφεύγουν συχνά στο σολάριουμ διατρέχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος και ξέρουμε ότι οι νέες γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα στα σολάριουμ σε σχέση με τους νέους άνδρες», διευκρινίζει ο δερματολόγος Τζέρι Μπρούερ.

Παρά τη συνεχή ενημέρωση για τους κινδύνους των σολάριουμ οι νέες γυναίκες συνεχίζουν να πηγαίνουν τακτικά σε αυτά. «Τα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν οι εκστρατείες ενημέρωσης ώστε να μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, κυρίως η ενημέρωση των νέων για τις καρκινογόνες επιπτώσεις από τις λάμπες των σολάριουμ», συμπληρώνει

Οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας από μελάνωμα στην πάροδο των ετών, που εξηγείται ίσως από μια πιο πρώιμη διάγνωση και ταχύτερη ιατρική περίθαλψη.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

    Στην κορυφή