ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ


Ξεκίνησαν σήμερα στο Ξενοδοχείο «THE WESTIN ATHENS ASTIR PALACE” στη Βουλιαγμένη, οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Κυτταρολογίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοσοκυτταροχημεία και μοριακή κυτταρολογία ώστε σε συνδυασμό με την κυτταρομορφολογία να επιτυγχάνεται καλύτερη πρόληψη έγκαιρη διάγνωση, σωστή παρακολούθηση και στοχευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα πλαισιώσουν το συνέδριο με κύριο ομιλητή τον καθηγητή ιατρικής σχολής Νέας Ιερσέης και Διευθυντή χειρουργικής στο νοσοκομείο βετεράνων της Νέας Ιερσέης Γεώργιο Τσιούλια. Στην ομιλία του θα αναφερθεί στις ανοσοκυτταροχημικές μεθόδους για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στο περιφερικό αίμα.
Ειδική αναφορά θα γίνει για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου και την εφαρμογή του HR HPV DNA Test από το ίδιο δείγμα με το Τεστ Παπανικολάου με τη βοήθεια της κυτταρολογίας υγρής φάσης για το screening των γυναικών ανω των 30 ετών.

Οι νέες εξελίξεις που αφορούν στην διάγνωση με απεικονιστικές μεθόδους αλλά και την κυτταρολογική διάγνωση με (FNAC) , παρακέντηση με λεπτή βελόνα και την προγνωστική εκτίμηση και συμπληρωματική θεραπεία του πρώιμου καρκίνου με την βοήθεια επικουρικών ανοσοκυτταροχημικών εξετάσεων στο υλικό της παρακέντησης (FNAC) θα αποτελέσουν θέματα του Συνεδρίου, επισημαίνει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, Διευθύντριας του Κυτταρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου,κα. Χαρίκλεια Μάργαρη

Η στοχευμένη θεραπεία με ενδιαφέροντα περιστατικά σε κυτταρολογικό υλικό και η προγνωστική και προβλεπτική σημασία της ανίχνευσης των κυκλοφορούντων μικρομεταστικών κυττάρων στο περιφερικό αίμα, αλλά και προβλεπτικοί μοριακοί δείκτες σε κυτταρολογικό υλικό, αποτελούν πρωτοποριακά θέματα που θα αναπτύξουν εξέχοντες ειδικοί επιστήμονες .

Επίσης ο ρόλος της λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην στοματική κοιλότητα, η διάγνωση και η σημασία των αλλοιώσεων από τον ιό HPV σε κυτταρολογικά επιχρίσματα από τον πρωκτό και η διαγνωστική κυτταρολογία FNA με ERCP και EUS αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μαζί με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στο γαστρεντερικό σύστημα.

Νέες τεχνικές και κυτταρολογική διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου του πνεύμονα, ο ρόλος της κατευθυνόμενης υπό βρογχοσκοπική υπερηχογραφική καθοδήγηση FNA (EBUS), βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα (BAL) στη διάγνωση των διάχυτων πνευμονοπαθειών και εξατομικευμένη χημειοθεραπεία, αποτελούν τις τελευταίες εξελίξεις της κυτταρολογίας που αφορούν στον πνεύμονα.

Σχολιασμός στις διαγνωστικές δυσκολίες που αφορούν στην κυτταρολογία των σιελογόνων αδένων θα γίνει από εξέχοντα ειδικό κυτταρολόγο στον τομέα αυτό.

Ο Γυναικολογικός καρκίνος με τις νεώτερες εξελίξεις στην κυτταρολογική προσέγγιση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου αλλά και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την εφαρμογή του HR HPV DNA Test από το ίδιο δείγμα για το screening των γυναικών κυρίως άνω των 30 ετών θα αποτελέσει θέμα του Πανελλήνιου Κυτταρολογικού Συνεδρίου, όπου θα συζητηθεί επίσης το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον πληθυσμιακό έλεγχο και η συσχέτιση της κυτταρολογικής διάγνωσης με την παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση των γυναικών του εθνικού προγράμματος.

Επίσης οι διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας στα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου και των κυτταρολογικών εργαστηρίων που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Νεώτερα δεδομένα και οφέλη από την εφαρμογή του εμβολίου για τον ιό HPV θα αναπτύξει η Dr. Margaret Stanley, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cambridge του Λονδίνου.

Διακεκριμένοι επιστήμονες εκπρόσωποι των κυτταρολογικών εταιρειών της Μεσογείου θα αναπτύξουν την εμπειρία τους και τη στρατηγική του πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις χώρες της Μεσογείου.

Η παρακολούθηση των όζων του θυρεοειδούς αδένα με FNAC και κυρίως υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια με σκοπό να διαγνωσθούν μεταξύ των μονήρων όγκων που είναι στην πλειονότητα καλοήθεις εκείνοι που υποκρύπτουν καρκίνο και αποτελούν το 5%, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπα χειρουργεία και βιοψίες.

Η εφαρμογή του συστήματος Bethesda για την κατάταξη των αλλοιώσεων του θυρεοειδούς και το BRAF Test σε κυτταρολογικό υλικό θα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο από εξέχοντες επιστήμονες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Επίσης η κυτταρομορφολογία και οι επικουρικές τεχνικές για την διάγνωση και ταξινόμηση των λεμφωμάτων, ο προσδιορισμός του DNA, miRNA και mRNA στην κυτταρολογία υγρής φάσης αλλά και η πολιτική για τη διασφάλιση ποιότητας και εμπειρία από την εφαρμογή του ISO στο κυτταρολογικό εργαστήριο, είναι θέματα που θα απασχολήσουν το 9Ο Πανελλήνιο Κυτταρολογικό Συνέδριο.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ HPV

Ο ιός HPV είναι o αναγκαίος αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ευθύνεται και για μεγάλο ποσοστό άλλων μορφών καρκίνου, όπως αιδοίου, κόλπου, πρωκτού, πέους, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα. Ο ιός προκαλεί και καλοήθη νοσήματα, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα, τόνισε στην ομιλία της η κ. M.Stanley Καθηγήτρια Ανοσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ειδικά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις νέες γυναίκες 15-44 ετών, με 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 274.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως. Όσον αφορά στους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV στην Ευρώπη είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις είναι οι 6 και 11. Oι τύποι αυτοί προκαλούν το 74% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα..

Η λοίμωξη από τον ιό HPV δε μπορεί να αποφευχθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, τα εμβόλια παρέχουν πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό ΗPV. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός, όπως είναι οι προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και τα γεννητικά κονδυλώματα.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών και αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών. Οι κοπέλες που είναι μεγαλύτερες των 15 ετών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, καθώς η αιχμή της λοίμωξης από τον ιό HPV, είναι η ηλικία 16 έως 26 ετών.

Το εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλεί ο ιός και συνεπώς εμποδίζει την μελλοντική ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (σεξουαλική δυσλειτουργία, ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). Αντιθέτως, η εξέταση κατά Παπανικολάου βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλάβων πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Στις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, ο συνδυασμός εμβολιασμού έναντι του HPV και εξέτασης κατά Παπανικολάου παρέχει την καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος, η κ. Stanley παρουσίασε επιστημονικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Μάϊο σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας και έδειξαν ότι σε χώρες που έχει εμβολιαστεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, όπως η Αυστραλία, έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική μείωση νοσημάτων που εμφανίζονται νωρίς στη ζωή των γυναικών, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επίσης, μελέτες από άλλες χώρες έδειξαν ότι με την εφαρμογή του εμβολιασμού έχουν αρχίσει να μειώνονται τα παθολογικά ευρήματα από προκαρκινικές βλάβες στις εξετάσεις κατά Παπανικολάου. Όλα αυτά τα ευρήματα αποτελούν πρώιμες ενδείξεις ότι σε μερικά χρόνια αναμένεται σημαντική μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον γενικό πληθυσμό.




    Στην κορυφή