"ΚΑΛΠΑΖΕΙ" Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ


Αλματώδη αύξηση γνωρίζει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν έχει σχεδόν διπλασιαστεί: συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο Πρόεδρος της IDF, Jean Claude Mbanya, κατά τη διάρκεια των εργασιών του εφετινού Ευρωπαϊκού Διαβητολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε ότι, εάν λάβει κανείς υπόψη τη μέχρι τώρα ετήσια αύξησή του, σε 15 χρόνια ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αναμένεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια!

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα, αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Στη χώρα μας υπάρχουν 1.200.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα π.χ. στη Γερμανία όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα! Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει η ουσιαστική εκπαίδευση πασχόντων και μη, η οποία μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και των επιπλοκών του, να συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο και τη ρύθμισή του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, με αποτέλεσμα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η I.D.F. αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη για την πενταετία 2009-2013 στην ανάγκη εκπαίδευσης και πρόληψης.

Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κ. Σωτήριος Α. Ράπτης, ο Προ-Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Νευροχειρουργός, Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» (Ε.Ε.Σ.) Δρ. Βασίλειος Γ. Βάρσος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής του Athens Eye Hospital (Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Αθηνών), Γλυφάδα, Αθήνα κ. Ιωάννης Α. Βέργαδος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας – Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Χριστίνα Ι. Κανακά – Gantenbein.
Αλματώδη αύξηση γνωρίζει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν έχει σχεδόν διπλασιαστεί


Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής κ. Σ. Α. Ράπτης, το έτος 2007, με την υπ’ αριθμόν 61/225 διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, η 14 Νοεμβρίου ορίστηκε ως η επίσημη ημερομηνία ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία είχε προσδιορισθεί από την I.D.F. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ήδη από το 1991. Η Ημέρα αυτή επελέγη διότι είναι η ημέρα των γενεθλίων του Sir Frederic Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν, το 1921, την ινσουλίνη, παίρνοντας γι’ αυτό και το βραβείο Nobel.

Στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της υφηλίου πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαφώτιση του πληθυσμού για την αποτελεσματική πρόληψη του διαβήτη. Γιατί ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική.

Το 2011 σηματοδοτεί τον τρίτο χρόνο της πενταετούς εκστρατείας με τίτλο «Εκπαίδευση και πρόληψη για το Διαβήτη», ο οποίος επελέγη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – W.H.O.) και τα Ηνωμένα Έθνη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη των ετών 2009 – 2013. Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας είναι: «Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας στη χώρα μας, ανέφερε ο Καθηγητής, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), το οποίο αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το κράτος (Υπουργείο Υγείας), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από το διαβήτη. Επιπλέον, με τη λειτουργία του Ε.ΚΕ.ΔΙ. επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός των 82 Διαβητολογικών Κέντρων και Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (ΕΔΙ) που ίδρυσε το Υπουργείο Υγείας από το 1993 μέχρι σήμερα, κατόπιν της τεκμηριωμένης εισήγησης του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και τα οποία βρίσκονται διεσπαρμένα σ’ ολόκληρη τη χώρα. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. ευχαρίστησε όλες τις κυβερνήσεις από το 1993 μέχρι σήμερα για τη συνεχή στήριξη του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.


Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονισθεί ότι η προσπάθεια πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο συνεπικουρείται από την ενεργό συμμετοχή μη κυβερνητικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Έτσι, λοιπόν, το Ε.ΚΕ.ΔΙ. αποφάσισε να εγκαινιάσει μια συνεχή συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) σε ένα κοινό πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης με τον τίτλο «Πρόλαβε τον Διαβήτη σου». Το Ρόταρυ είναι παγκόσμια μια από τις μεγαλύτερες (1.250.000 μέλη) και πρωτοπόρες (Η.Π.Α. 1905) μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Όπως είναι γνωστό, εξήγησε ο κ. Ράπτης, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από σημαντικές κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε μεγάλα διεθνή κέντρα σε όλο τον κόσμο. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.

Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής, τα άτομα με διαβήτη, εκτός από το ότι πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους, πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις ψυχολογικές παραμέτρους της νόσου. Με δεδομένο το γεγονός ότι η πορεία της υγείας τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν την κατάλληλη στιγμή, η εκπαίδευσή τους είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή διαχείριση της νόσου τους και την πρόληψη των επιπλοκών της. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, ενώ θα πρέπει να παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Ο κ. Ράπτης τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι τα άτομα με διαβήτη, πάντοτε με τη στενή παρακολούθηση του ιατρού τους και τη δική τους συνεργασία, πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε 8-10 εβδομάδες και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τις υπογλυκαιμίες.

Με βάση τα προλεχθέντα, είναι ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που εξ’ ορισμού διατρέχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού ιστορικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος, αποφυγής της σωματικής άσκησης κ.α. Η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν τη βάση κάθε σωστής διατροφής.

Τελειώνοντας, ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Καθηγητής Σωτ. Ράπτης αναφέρθηκε μετ’ επιμονής στη χρήση των διαφόρων τροφίμων, τροφών και γλυκισμάτων που «επιτρέπεται να καταναλώνουν οι διαβητικοί». Θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα κατανοητό ότι τα αναφερόμενα προϊόντα, τα «δήθεν» κατάλληλα για διαβητικούς, με τη σύγχρονη βιβλιογραφία δεν μπορούν επιστημονικά να υποστηριχθούν. Όπως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο της αξιολογήσεως των κινδύνων το 2009 απεφάνθη, η αποφυγή καταναλώσεως ζάχαρης ή η αντικατάστασή της με ανάλογα ή παράγωγά της, δεν προκαλεί καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Από την άλλη μεριά, και μάλιστα τη σήμερον ημέρα της διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας, η χρήση τέτοιων τροφίμων «κατάλληλων δήθεν για τους διαβητικούς» έχει ως αποτέλεσμα ετησίως π.χ. στη Γερμανία, πωλήσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά όντως βοηθούν θετικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος των ατόμων με διαβήτη. Απλώς επιβαρύνουν οικονομικά χωρίς λόγο τους διαβητικούς που τα χρησιμοποιούν. Τονίζεται ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κλπ έχουν περισσότερο λίπος, περισσότερες θερμίδες και συμβάλλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.

Έτσι, τα αρμόδια Ομοσπονδιακά Συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών, έχουν συμφωνήσει και προώθησαν τις σχετικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σύσταση για εφαρμογή από όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι όλα αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κλπ, δήθεν «κατάλληλα για διαβητικούς» να μην πωλούνται πλέον μετά τον Ιανουάριο του 2012. Ο λόγος είναι απλούστατος, μετά από την πεποίθηση και τα επιστημονικά ευρήματα των ειδικών ότι τα ανωτέρω δε χρησιμεύουν και δεν προσφέρουν στη ρύθμιση των διαβητικών.

Συνιστάται, λοιπόν, και στην Ελλάδα στους συναδέλφους ιατρούς, να είναι λίαν προσεκτικοί όταν συστήνουν τη χρήση τέτοιων «αθώων» τροφίμων, γλυκισμάτων κλπ στα άτομα με διαβήτη, αλλά και αυτά να μην προμηθεύονται τέτοιες τροφές χωρίς να συμβουλευτούν προηγουμένως τον ιατρό τους.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Β. Βάρσος τόνισε ότι, σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΔΙ., ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) εγκαινιάζει την αρχή μιας μόνιμης πανελλήνιας εκστρατείας με θέμα «Πρόλαβε τον Διαβήτη σου». Η εκστρατεία αυτή έχει σαν στόχο την πρώιμη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των περίπου 2.500 Ρο¬ταριανών της Ελλάδος σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη. Όλοι αυτοί πρέπει να γίνουν οι κοινωνοί του τρόπου μείωσης των ατόμων με διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τα Ηνωμένα Έθνη και εορτάζεται κατ’ έτος στις 14 Νοεμβρίου. Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) διοργανώνει ενημερωτική Ημερίδα για το κοινό την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, στην Αίγλη Ζαππείου, ώρες 11:00 – 14:0, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας (E.I.H.) και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.).

Επιπλέον, είπε ο Δρ. Βάρσος, ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών συμμετέχει ενεργά από το 1985 στο πρό¬γραμ-μα του Διεθνούς Ρόταρυ για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας (End Polio Now). Έτσι, σήμερα το Ρόταρυ έχει κατορθώσει να περιορισθεί πλέον η νόσος μόνο σε τρείς χώρες της Ασίας, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία. Στην Ινδία, μάλιστα, εντός του 2010 παρουσιάσθηκαν μόνον 3 κρούσματα πολιομυελίτιδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη μας έχουν απαλλαγεί από τη νόσο.

Το Ρόταρυ είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1905 στις Η.Π.Α., με περίπου 34.000 Ομίλους και 1.250.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασικός σκοπός και στόχος του Ρόταρυ είναι το «Υπηρετείν», δηλαδή η εξυπηρέτηση και η προσφορά υπηρεσιών προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται το πλούσιο ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Ρόταρυ, το οποίο επιτελείται από τους Ροταριανούς Ομίλους και τα μέλη τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών, μέλος του Διεθνούς Ρόταρυ, ιδρύθηκε το 1928. Είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος Όμιλος, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βαλκανίων. Κατά την 83χρονη αδιάλειπτη παρουσία του έχει παρουσιά¬σει έναν πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, για το οποίο έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από διαφόρους φορείς, μεταξύ των οποίων το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1999), καθώς και το Αργυρό και Χάλκινο Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων (1955 και 1973 αντίστοιχα).

Κύριο και μόνιμο πρόγραμμα του Ομίλου είναι ο «Οργανισμός Υποτροφιών Ειρήνης και Μιχαήλ Πουλμέντη» από το 1961, ο οποίος έχει παράσχει μέχρι σήμερα περίπου 500 υποτροφίες σε φοιτητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Αττικής και έχει διαθέσει μέχρι τώρα το ποσό των περίπου 700.000 Ευρώ.

Είναι συνιδρυτής της Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) (1937), έκτισε τα Λουτρά Αργοστολίου Κεφαλονιάς (1950), ανήγειρε τρίκλιτη βασιλική εκκλησία στο Πεντάβρυσο της Καστοριάς (1951), ανακαίνισε την εκκλησία των Ταξιαρχών στο χωριό Πολυτσάνη της Βορείου Ηπείρου (2005). Παράλληλα, είναι συνιδρυτής και συναθλοθέτης του ετησίου χρηματικού Πα¬νευρωπαϊκού Βραβείου Leonardo da Vinci (από το 1973), μαζί με άλλους εννέα μεγάλους Ροταριανούς Ομίλους εννέα αντιστοίχων ευρωπαϊκών κρα¬τών. Έχει θεσπίσει το Βραβείο Κωνσταντίνου και Σμαράγδας Βερεκέτη, αποτελούμενο από χρηματικό ποσό το οποίο απονέμεται σε πρόσωπα, φορείς ή Ιδρύματα που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην ελληνική κοινωνία.

Στα Επίτιμα Μέλη του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου μας, πρώην αρχηγοί κρατών και άλλες προσωπικότητες από όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως, επίσης, και πρέσβεις ξένων κρατών. Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου είναι ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Αναφερόμενος στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (Δ.Α.), δηλαδή την προσβολή του αμφιβληστροειδούς (του βυθού του ματιού) με τη μορφή αλλοίωσης των αγγείων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οφθαλμολογίας κ. Ι. Βέργαδος χαρακτήρισε τη νόσο ως μια από τις πλέον ύπουλες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Και αυτό διότι ακόμη και όταν συμβαίνουν σοβαρές αλλαγές στο μάτι, ο ασθενής μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα της κατάστασης. Η πάθηση δε δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, παρά μόνο σε πιο προχωρημένα, και αν δεν προληφθεί, διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οι συνέπειες για την όρασή μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν υπάρξει οίδημα στην ωχρά κηλίδα, ή αιμορραγία του υαλώδους, ή του αμφιβληστροειδούς, με απώλεια οράσεως. Πολλές φορές οι διαβητικοί παρατηρούν παροδικά θαμπώματα, λόγω αυξομειώσεως του σακχάρου. Πριν να διορθώσουμε με τα κατάλληλα γυαλιά, θα πρέπει να ρυθμίσουμε πρώτα το σάκχαρο.

Ορισμένα από τα συμπτώματα σε διάφορες φάσεις της νόσου μπορεί να είναι:

. Εναλλαγές και διακυμάνσεις στην όραση
. Μυγάκια
. Δημιουργία σκοτώματος ή σκιάς στο οπτικό πεδίο
. Θολή ή παραμορφωμένη όραση
. Καθυστέρηση στην επούλωση του κερατοειδή μετά από τραύματα
. Διπλωπία
. Καταρράκτης

Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε οφθαλμολογική εξέταση, ακόμη και όταν δεν έχει συμπτώματα, για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αμφιβληστροειδοπάθειας. Η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση και, ειδικότερα, η βυθοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Επιπλέον, ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει για την ασθένεια του είναι να ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του. Το απορρυθμισμένο σάκχαρο προωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς τη Δ.Α. Ακόμα, θα πρέπει να ρυθμίζει την πίεσή του, την υπερλιπιδαιμία (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ), αν υπάρχει, και να διακόπτει !! το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, αυτή γίνεται σήμερα με LASER, ενδοϋαλοειδικές ενέσεις στον οφθαλμό, κορτιζόνης και των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπεβασιζουμάβη και ρανιμπιζουμάβη, καθώς και υαλοειδεκτομή, εξήγησε ο κ. Βέργαδος. Σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, σε Κλινικές του Ε.Σ.Υ., αλλά και σε ιδιωτικές Κλινικές, λειτουργούν ειδικές Μονάδες Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι δυνατότητες που παρέχονται συντελούν στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των σταδίων της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Στόχος είναι η υποβοήθηση του έργου όλων των ιατρών που ασχολούνται με διαβητικούς ασθενείς, με διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης οπτικής λειτουργίας στην ομάδα αυτή των ασθενών, μια και το αγαθό της όρασης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα ζωής.

Όπως επεσήμανε, με τη σειρά της, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Χ. Κανακά – Gantenbein, ο σακχαρώδης διαβήτης που προσβάλλει παιδιά και εφήβους είναι συνήθως ο διαβήτης τύπου 1, μία αυτοάνοση πάθηση που προοδευτικά οδηγεί στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη απαραίτητη στη διαχείριση της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος. Όταν δεν εκκρίνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται με την τροφή δε μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού και να οδηγήσει σε παραγωγή ενέργειας.

Αντίθετα, παραμένει στο αίμα, όπου φθάνει σε πολύ ψηλά επίπεδα, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε πολυουρία, δηλαδή απώλεια μεγάλης ποσότητας ούρων και σε πολυδιψία, δηλαδή σε έντονη δίψα και πολυφαγία, εφόσον η γλυκόζη της τροφής δε χρησιμοποιείται, αλλά χάνεται μέσω των ούρων. Αν το παιδί δε διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να χάσει βάρος, να εμφανίσει κοιλιακά άλγη και σιγά-σιγά να επηρεαστεί το επίπεδο συνείδησης και να φθάσει σε κώμα, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής του.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαβητική κετοξέωση και στόχος παγκοσμίως είναι να τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά διαβητικής κετοξέωσης. Διάφορες προσπάθειες προτείνονται σε όλα τα κράτη, ώστε να ευαισθητοποιηθεί τόσο ο ιατρικός κόσμος, αλλά και το ευρύτερο κοινό να υποπτευθεί την πιθανότητα σακχαρώδη διαβήτη σε ένα παιδί που παρουσιάζει πολυουρία, πολυδιψία και απώλεια βάρους και να αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία με αντιμετώπιση τόσο της αφυδάτωσης που προκαλείται, όσο κυρίως της έναρξης χορήγησης της απαραίτητης ινσουλίνης, ώστε να αποκατασταθεί η μεταβολική διαταραχή.

Δυστυχώς, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στην παιδική και εφηβική ηλικία αυξάνει παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή αφορά, κυρίως, τις πολύ μικρές ηλικίες, ακόμη και τα νήπια. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ενημέρωση του ιατρικού κόσμου και του ευρύτερου κοινού και στην ευαισθητοποίηση ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ μικρή ηλικία και να υπάρχει εγρήγορση για την έγκαιρη διάγνωσή του.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στηρίζεται στην εντατική εκπαίδευση του παιδιού και εφήβου με διαβήτη και όλης του της οικογένειας και αποσκοπεί στην προοδευτική αυτονομία και δράση του παιδιού και της οικογένειάς του στη χορήγηση της ινσουλίνης και εξασφάλιση ισορροπημένης υγιεινής διατροφής για σωστή σωματική και ψυχολογική ανάπτυξή. Τα νέα εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλινοθεραπείας μιμούνται τον φυσιολογικό τρόπο έκκρισης της ινσουλίνης και προσβλέπουν, ακριβώς, στην όσο το δυνατό καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση του ατόμου, για την αποφυγή τόσο των επικίνδυνων υπογλυκαιμιών, όσο και μακροχρόνιων επιπλοκών μικρο - και μακροαγγειοπάθειας.

Η ιδιαιτερότητα της επιτυχούς αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους έγκειται στη συνεχή εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών και των γονέων τους, ώστε να χειρίζονται οι ίδιοι τις απαραίτητες προσαρμογές των δόσεων ινσουλίνης σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως λοιμώξεις, διαιτολογικές παρεκτροπές λόγω πάρτι κλπ. Μόνο η ειλικρίνεια στην επικοινωνία, τόσο μεταξύ γονέων και παιδιών όσο και με τη διαβητολογική ομάδα θεραπευτών, η πειθαρχία του ίδιου του ατόμου και μια συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση αποτελούν τα συστατικά της επιτυχημένης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους.

Συνοψίζοντας, η σωστή ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η βέλτιστη γλυκαιμική ρύθμιση και η συνεχής εκπαίδευση αποτελούν τους κυριότερους στόχους στη σύγχρονη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, κατέληξε η κ. Κανακά – Gantenbein.


    Στην κορυφή