ΚΑΛΟΨΥΧΕΣ ΛΟΓΩ DNA ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.000 ζεύγη ταυτόσημων και μη ταυτόσημων διδύμων και διαπίστωσαν πως στις γυναίκες η τάση να βοηθούν τους άλλους οφείλεται κατά 50% στα γονίδια και κατά 50% στην ανατροφή και στο περιβάλλον.

Πιο «καλόψυχες» είναι οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες... λόγω γονιδίων, όπως υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη για την ύπαρξη ή μη «έμφυτου αλτρουισμού». Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη γενετική προδιάθεση να βοηθούν τους γύρω τους.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Γκάρι Λιούις, μελετήθηκαν περίπου 1.000 ζεύγη ταυτόσημων και μη ταυτόσημων διδύμων, τα οποία απάντησαν σε διάφορα ερωτήματα, όπως εάν θα ήταν πρόθυμοι να παραστούν σε δικαστήριο ως μάρτυρες έπειτα από τροχαίο τρίτου προσώπου κ.λπ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες η τάση προσφοράς βοήθειας στους άλλους μπορεί να αποδοθεί σε ποσοστό 50% στα γονίδια, την ώρα που το υπόλοιπο 50% οφείλεται στην ανατροφή και στο περιβάλλον. Αντιθέτως, στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό που αποδίδεται στα γονίδια δεν ξεπερνά το 20%. Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τόσο των δύο φύλων όσο και των ταυτόσημων διδύμων (που μοιράζονται εξίσου γονίδια και ανατροφή) και των μη ταυτόσημων διδύμων (που μοιράζονται μεν την ανατροφή, αλλά όχι και τα γονίδια).

Τα συμπεράσματα της έρευνας επαναφέρουν στο προσκήνιο μια γνώριμη διαμάχη που αφορά στην ύπαρξη του «έμφυτου αλτρουισμού».

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως κάποιος «γεννιέται» με μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αλτρουιστής ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ άλλοι επιμένουν πως ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως εγωιστής και γίνεται αλτρουιστής μόνο με τη βοήθεια του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή