ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ


Μία έκθεση που διεξήχθη από το τμήμα προληπτικής ιατρικής και μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ceuta – μίας ισπανικής περιοχής στη βόρεια ακτή της Βόρειας Αφρικής – έχει δείξει την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού ενάντια στα ανθεκτικά σε αντιβιοτικά μικρόβια “Imipenem - Resistant Acinetobacter Baumannii” (IRAB). Οι ερευνητές επέλεξαν αυτό το συγκεκριμένο είδος μετά από ένα σοβαρό ξέσπασμα επιδημίας στο νοσοκομείο.

Ο Δρ. Julián Manuel Domínguez, Διευθυντής του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ceuta και κορυφαίος ερευνητής εξηγεί: «Το 2009, είχαμε ένα ξέσπασμα επιδημίας του στελέχους IRAB στο νοσοκομείο μας. Ο έλεγχός της αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύπλοκος, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι ασθενείς έφθαναν στο νοσοκομείο με την μόλυνση από άλλα κέντρα υγείας, μεταδίδοντας το σε άλλους ασθενείς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μετάδοση πιθανόν να συνέβη μέσω των πολυαγγιζόμενων επιφανειών.»

Συνεχίζει αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της έκθεσης: «Αποφασίσαμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του χαλκού, απομονώνοντας το στέλεχος IRAB, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς του και των πολύ σοβαρών επιπτώσεων στους ασθενείς, ιδιαιτέρως σε αυτούς που υποβάλλονταν σε επέμβαση, με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και σε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χρειαζόμασταν ένα πρόσθετο μέτρο για την προστασία των ευπαθών ομάδων ασθενών από τις λοιμώξεις.»

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το χρόνο επιβίωσης του στελέχους IRAB, σε ένα ανοξείδωτο ατσάλινο χερούλι πόρτας, σε σύγκριση με ένα μπρούτζινο χερούλι πόρτας (ο μπρούτζος είναι κράμα χαλκού που επωφελείται από τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες – ένα από τα πολλά κράματα που συλλογικά αναφέρονται ως ‘Αντιμικροβιακός Χαλκός’).

Μέσα σε διάστημα 7 λεπτών, το στέλεχος IRAB είχε εξαφανιστεί από το κράμα χαλκού – μία μείωση 6 βαθμίδων σε μετρήσεις της μόλυνσης – ενώ η ανάπτυξη του στελέχους στο ανοξείδωτο ατσάλι συνεχίστηκε κατά τον έλεγχο. Τα πλήρη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον ελέγχων στο E. coli μικρόβιο- τα οποία καταδεικνύουν παρόμοια αποτελέσματα - καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε σχετική έκδοση.

Έχοντας αποδείξει το ταχύτατο αντιμικροβιακό αποτέλεσμα των κραμάτων χαλκού, το επόμενο στάδιο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ceuta, είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του αντιμικροβιακού χαλκού, σε περιβάλλον μικροβιακής μόλυνσης, σε μονάδες περιποίησης ασθενών.

Η έκθεση αυτή, ακολούθησε εκείνες που διενεργήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Χιλή, οι οποίες καταδεικνύουν τη δυνατότητα του αντιμικροβιακού χαλκού να μειώνει σταθερά τη μόλυνση επιφανειών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Η δοκιμή σε 3 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέδειξε άμεση σχέση μεταξύ της μικρότερης μόλυνσης επιφανειών χαλκού και της μείωσης του ρυθμού λοιμώξεων σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περαιτέρω αξιολογήσεις αναμένονται από την Πολωνία, και την Γαλλία ενώ στην Ελλάδα ήδη έχει ήδη γίνει αξιολόγηση σε δύο νοσοκομειακές μονάδες. Αυτή η έρευνα, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των εγκαταστάσεων, είναι ενδεικτική του αυξανόμενου παγκόσμιου ενδιαφέροντας, για τη χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού για την προστασία της υγείας των ασθενών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
    Στην κορυφή