ΙΣΑ: ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΙΣΑ : "Η οικονομική κρίση, η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για πολλά λοιμώδη και η διηπειρωτική μετακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμών με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, αύξησε ανεξέλεγκτα τη μετάδοση πολλών λοιμωδών νοσημάτων.

Στην Ελλάδα, διαστάσεις πανδημικής απειλής έλαβε τον τελευταίο καιρό η μετάδοση του AIDS. Ειδικότερα, ενώ το 2002 ο αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών HIV λοίμωξης ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τις 5,8 περιπτώσεις, ενώ το 2011 καταγράφεται μία εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2011, σε σχέση με το 2010, η αύξηση ξεπέρασε το 50%.

Ανεξέλεγκτη φαίνεται η αύξηση στα ποσοστά της HIV λοίμωξης ιδιαίτερα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (σχεδόν 580% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα των χρηστών ουσιών, σε αντιδιαστολή με την εικόνα των προηγούμενων χρόνων, καταγράφηκε μία δραματική αύξηση του 1250%.

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες χρήστριες που δηλώθηκαν με ενεργό HIV λοίμωξη ήταν μικρότερες από 25 ετών.

Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό προβάλλει το γεγονός ότι για την περίοδο 2010 μόνο το 22,05% των ατόμων με HIV στη χώρα μας ήταν μετανάστες και το 2011 μόνο το 18,93%, δείχνει ξεκάθαρα την ελλιπή καταγραφή των αλλοδαπών με HIV λοίμωξη, κάτι που αποδεικνύεται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, στο οποίο κυρίως καταγράφονται τα περιστατικά Ελληνικής εθνικότητας (π.χ. κάθετης μετάδοσης, μητέρες χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κ.α.).

Η εισροή μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη και η καταγραφή μεταναστών με AIDS δεν έχει θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτική!!! Κανείς δεν έχει χαρτογραφήσει τον αριθμό των αλλοδαπών, το υγειονομικό τους status, τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά ασθενειών που ενδημούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Εφόσον εκατομμύρια μετανάστες είναι απόντες ως πολίτες, πώς ελέγχει η πολιτεία τις αρρώστιες που μεταφέρουν;

Δε τις ελέγχει. Τις παρατηρεί όταν οι πολίτες της, οι Έλληνες πολίτες της αρρωστήσουν από αυτές.

Γιατί; Γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν κάνει τίποτε για να προφυλάξει τους Έλληνες πολίτες της, που νιώθουν την απειλή του εθνικού και βιολογικού αφανισμού από την αμέλεια των κυβερνώντων της.

Το ΚΕΕΛΝΟ κάνει μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής και ευαισθητοποίησης ομάδων υψηλού κινδύνου και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, χωρίς όμως να είναι ενταγμένη αυτή η προσπάθεια σε ένα πλαίσιο εθνικής πολιτικής για την Υγεία, με συνέχεια και συνέπεια.

Όταν τον Οκτώβριο του 2011, ανακοινώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η δραματική αύξηση του AIDS στο 1250%, τι έκανε το ΥΥΚΑ; Τίποτε.

Στην απειλή του θανάτου έχει αφήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκτεθειμένα 12 εκατομμύρια πολιτών η ελληνική πολιτεία.

Ποιος θα λογοδοτήσει γι αυτό το κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού;

Ποιος θα προφυλάξει τους Έλληνες πολίτες από τα μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ως τώρα δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόληψης και ελέγχου. Μόνο ένα εσπευσμένο ψηφοθηρικό safari με ανορθολογικούς χειρισμούς που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα συγκεκριμένων ατόμων. Τέτοια προεκλογικά πυροτεχνήματα όπως οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας τις τελευταίες μέρες αποτελούν κατάφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τινάζουν στον αέρα κάθε συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής και ελέγχου των περιστατικών από τους αρμόδιους φορείς.Θα πρέπει να αναλογιστούν οι ιθύνοντες και όλοι οι πολιτικά υπεύθυνοι της Υγείας αυτού του λαού ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες, διότι μέσα από την αδιαφορία, μέσα από την έλλειψη πολιτικών υγείας, μέσα από την ανεπάρκεια μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, διακυβεύουν την Υγεία ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.Ο ΙΣΑ είναι παρόν στη θεματοφυλακή της Δημόσιας Υγείας: καθιστώντας αναγκαία την επαγρύπνηση όλων των φορέων δημόσιας υγείας, καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας σε δημόσιο διάλογο για την άμεση αντιμετώπιση της απειλής της δημόσιας υγείας για την ελληνική κοινωνία.

Προτείνει μέτρα και στρατηγικές σε μια Εθνική Πολιτική Πρόληψης, με τις απαραίτητες δομές, την καθολική ενημέρωση όλων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού για το AIDS και την HCV, τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για την HBV, την αξιοποίηση της πληθώρας του ιατρικού δυναμικού και των επισκεπτών υγείας σε όλα τα επίπεδα πρόληψης: κλινική παρατήρηση, καταγραφή, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εμβολιασμό, εξέταση, παρακολούθηση.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αληθής αποτύπωση των διαστάσεων του προβλήματος, η χαρτογράφηση του πληθυσμού στόχου και μία σειρά μέτρων ελεγκτικών μηχανισμών που στόχο θα έχει την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στην ελληνική κοινωνία.

Η προχειρότητα πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος σήμερα, διότι κινδυνεύει να αφανίσει, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά, ΚΑΙ βιολογικά τον ελληνικό λαό. "
    Στην κορυφή