ΙΣΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥΥ


Ο ΙΣΑ εκφράζει την ριζική αντίθεση του στην προώθηση από την διυπουργική της ένταξης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) "στον θνησιγενή ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την τρόικα. Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διυπουργική συνάντηση των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας προκύπτει ότι το έλλειμμα του Οργανισμού θα κλείσει φέτος στα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη του προς όλους τους παρόχους ανέρχονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η τραγική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ θα συμπαρασύρει το ταμείο μας με αποτέλεσμα να το εξαθλιώσει.

Επειδή γνωρίζαμε την ως άνω κατάσταση είχαμε παρέμβει, ήδη από τον Μάιο του 2012, προκειμένου να μην ενταχθεί το ΕΤΑΑ στον θνησιγενή ΕΟΠΥΥ και πράγματι είχαμε καταφέρει την αναστολή ένταξης του, επικαλούμενοι την βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ.

Επιπροσθέτως διαπιστώσαμε με θλίψη ότι ενώ εγκαίρως είχαμε καταθέσει στους αρμόδιους Υπουργούς και στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τεκμηριωμένες προτάσεις για την διάσωση του ΕΟΠΥΥ, παρά ταύτα δεν λήφθηκαν υπόψη αλλά προσπάθησαν να βρεθούν ανεδαφικές λύσεις που θα σηματοδοτήσουν την ολική κατάρρευση του ασφαλιστικού μας φορέα. Σημειώνουμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κρίκος στην αλυσίδα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί από την ψήφιση των Μνημονίων και έπειτα, σε βάρος των δικαιωμάτων των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων, σχετικά με την πρόσβασή τους στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Εκφράζουμε εκ νέου τη ριζική αντίθεσή μας στη φημολογούμενη ένταξη του βιώσιμου ταμείου μας στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως αποδείχθηκε και στην Διυπουργική βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η ένταξη αυτή θα σηματοδοτήσει την ολική καταστροφή του ΕΤΑΑ και την εξανέμιση των αποθεματικών του, ενός ταμείου το οποίο είναι βιώσιμο και για το οποίο όλοι μας έχουμε αγωνιστεί.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ την οποία προκάλεσαν οι λάθος πολιτικές τόσο της Διοίκησής του, όσο και των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας, Εργασίας & Γεν. Γραμματείας Κοιν. Ασφαλίσεων να συμπαρασύρουν το ΕΤΑΑ.

Στα πλαίσια του Κοινού Επιστημονικού Μετώπου που δημιουργήσαμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σας προσκαλούμε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου και 12μ.μ. στα γραφεία του Ι.Σ.Α. (Σεβαστουπόλεως 113) προκειμένου να αποτρέψουμε την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης οι εκπρόσωποι των φορέων του Πανελλαδικού Πανυγειονομικού Μετώπου Χρηστών και Παρόχων Υγείας ώστε να παρέμβουμε εγκαίρως από κοινού και να αποφύγουμε την κατάρρευση του βιώσιμου ταμείου μας."


    Στην κορυφή