ΙΣΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ


"Η άμεση αντίδραση του Ι.Σ.Α. στην προωθούμενη διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που προέβλεπε την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης και την υποχρέωση των ιατρών να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι το σκεύασμα, έφερε αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη, λαμβάνοντας υπόψη τις τεκμηριωμένες ενστάσεις που από την πρώτη στιγμή διατύπωσε ο Ι.Σ.Α." όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατουλής σημειώνει:
"Ενστάσεις που αφορούσαν την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης, που ουσιαστικά μετέθετε την ευθύνη για τη θεραπεία κάθε ασθενή απόν ιατρό στον φαρμακοποιό.

Ο Ι.Σ.Α. ανέδειξε μια σειρά από επιχειρήματα που αποδείκνυαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν υπηρετούσε το συμφέρον των ασθενών και τη δημόσια υγεία, αλλά είχε στενά λογιστική λογική, αφού αποσκοπούσε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών.
Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ι.Σ.Α. αναδείχθηκαν ζητήματα όπως:
Η επικινδυνότητα μιας τέτοιας πρόβλεψης όσον αφορά τα διαφορετικά έκδοχα
Η βιοδιαθεσιμότητα

Η πιστοποιημένη ποιότητα και ασφάλεια των διαφορετικών φαρμάκων παρόλη τη κοινή δραστική τους ουσία ( για την αποφυγή φαινομένων χορήγησης φαρμάκων που θα εισάγονται από χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή)
Το γεγονός ότι σε 2 μόνο Ευρωπαϊκά κράτη ισχύει τέτοια πρόβλεψη, τα οποία όμως έχουν εντελώς διαφορετικό σύστημα συνταγογράφησης.

Ο Ι.Σ.Α. εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει τη διάταξη, τονίζοντας πως πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνει υπόψη της τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα του ΙΣΑ και η οποία ευτυχώς δεν επιμένει στην αφαίρεση από τον θεράποντα γιατρό της βασικής του ευθύνης, δηλαδή της χορήγησης στον ασθενή του της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής σύμφωνα με την επιστημονική του κρίση.

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όπου πρυτανεύει ο τεκμηριωμένος με επιχειρήματα διάλογος , λαμβάνονται σωστές αποφάσεις, που υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα, όπου υπάρχει μονομέρεια και αιφνιδιασμός οδηγούμαστε σε λανθασμένες αποφάσεις όπως συμβαίνει σήμερα στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, όπου ο ΙΣΑ έχει εκφράσει επίσης τεκμηριωμένες αντιρρήσεις. Ελπίζουμε πως και σε αυτές τις περιπτώσεις η Κυβέρνηση θα επιλέξει να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τους Ιατρικούς Συλλόγους διότι, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει , δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό σύστημα υγείας, με τους γιατρούς στη γωνία".


    Στην κορυφή