ΙΣΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα απαράδεκτα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν χθες.

Προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το Υπουργείο Υγείας και ακολούθως πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Εκεί ζητήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του ΥΥΚΑ, τόσο με τον Υπουργό Υγείας κο Λυκουρέντζο όσο και με τον Αν Υπουργό κο Σαλμά για να δοθούν εξηγήσεις αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου που συζητείται στη Βουλή και τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιβολή της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, την απελευθέρωση της άσκησης της ιατρικής, την επιβολή πληρωμής από τους ασφαλισμένους του ενός ευρώ ανά συνταγή και των εικοσιπέντε ευρώ ανά νοσηλεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου του Ιατρικού Αθηνών κου Γιώργου Πατούλη και της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κας Βάνας Ανεμουδουρά με την ηγεσία του ΥΥΚΑ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του Αν Υπουργού Υγείας, αναφορικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσα από το πολυνομοσχέδιο νόμου, που τις μέρες αυτές συζητείται στη Βουλή και μεταξύ πολλών άλλων, νομοθετεί την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς.

Ο Υπουργός Υγείας κος Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η νυν ηγεσία του ΥΥΚΑ είναι αντίθετη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, το νομοσχέδιο αυτό όμως είχε ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ και τον τ.Υπουργό κο Λοβέρδο και έτσι επιβλήθηκε από την Τρόικα η άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί στο ν. 4085/2012.

Επίσης ο κος Σαλμάς δήλωσε, ότι στο μέτρο των δυνάμεών του, αντέδρασε στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσία σε ποσοστό 85% επί της αξίας εκάστης συνταγής.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι για το 15 % της συνταγής που επιλέγει το θεραπευτικό σκεύασμα ο γιατρός, θα είναι συνομιλητές το Υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Κόσμου και των φορέων που τον εκπροσωπούν, καθώς και για τις παθήσεις που θα προβλεφθεί να εξαιρεθούν από το τον τρόπο αυτό συνταγογράφησης.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κο Γιώργος Πατούλης τόνισε την αντίθεση του Ιατρικού Κόσμου στην απαράδεκτη λογική των μέτρων αυτών, δηλώνοντας απερίφραστα ότι: «σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του θεράποντος γιατρού σε λογιστή».

Επίσης κατέστησε σαφές ότι η λήψη τέτοιων μέτρων δε θα επιφέρει τον εξορθολογισμό και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είναι άνευ λόγου, τονίζοντας ότι η εμμονή μέτρων τα οποία δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθίσταται ύποπτη από μέρους της Τρόικας

«Δε θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε απόπειρα αντιποίησης του Ιατρικού Επαγγέλματος, από όπου αυτή και αν προέρχεται, και ότι αν δεν αποσυρθεί και ψηφιστεί τελικά το συγκεκριμένο μέτρο, ο Ιατρικός Κόσμος δε θα το εφαρμόσει και θα το καταργήσει στην πράξη, προστατεύοντας την ιατρική και επιστημονική του αξιοπρέπεια.»

Επίσης δήλωσε ότι ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς μέλη του, να συνεχίσουν να συνταγογραφούν όπως συνταγογραφούσαν μέχρι σήμερα»

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης έθεσε επιτακτικά στον Αν Υπουργό Υγείας κο Σαλμά και το θέμα της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και της υλοποίησής του, μέσω του ψηφιζόμενου πολυνομοσχεδίου, που απροκάλυπτα οδηγεί στην κατάργηση των ισχυόντων κανόνων άσκησης του Ιατρικού Λειτουργήματος στη χώρα μας, για το οποίο ο κος Σαλμάς δεν πήρε θέση.

Κατά τη συνάντηση ήταν και ο Γεν Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κος Παύλος Σαρωφ, ο διευθυντής του Υπουργού υγείας κος Πεντέας κ.α.


    Στην κορυφή