ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Σε συμφωνία για την ίδρυση παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε 5 Μητροπόλεις προέβησαν ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Πρόσφατα, τα Γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου εδρεύει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι, επισκέφθηκαν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Περιστερίου κος Παχατουρίδης, με σκοπό την ίδρυση παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στις περιοχές των εν λόγω Μητροπόλεων.

Τους Μητροπολίτες υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας

Αφού πρωτίστως αναφέρθηκαν τα προβλήματα από την πλευρά των Ιεραρχών στις Μητροπόλεις και οι συνεχώς διογκούμενες κοινωνικές ανάγκες στα ποίμνιά τους, ακολούθησε η υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, Κέρκυρας-Παξών-Διαποντίων Νήσων και Σταυρουπόλεως Νεαπόλεως και Περιστερίου με αντικείμενο τη δημιουργία παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, τον ορεινό Έβρο και το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, τα διαπόντια νησιά της Κέρκυρας. Ακολούθησε ξενάγηση των Αρχιερέων στο χώρο του Ιατρείου και έγινε ενημέρωση για την παροχή των υπηρεσιών του.

Σκοπός των παραρτημάτων θα είναι η παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ σε κατοίκους των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι καθώς και η ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.

Το Ιατρείο θα λειτουργεί με την παροχή υπηρεσιών από εθελοντές ειδικευμένους ιατρούς μέλη των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων συνεπικουρούμενους από ιατρούς χωρίς τίτλο ειδικότητας, καθώς και εθελοντές πολίτες στη διοικητική , γραμματειακή και νοσηλευτική στήριξη.

Με τα Σύμφωνα Συνεργασίας, εξουσιοδοτείται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να έρθει σε επικοινωνία με τον Ιατρικούς Συλλόγους για την στελέχωση των παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με εθελοντές γιατρούς των Ιατρικών Συλλόγων καθώς και τον περαιτέρω εξοπλισμό τους.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποτελέσει σημαντική παρέμβαση στην Δημόσια Υγεία για τη Βελτίωση και την Προαγωγή της Ποιότητας Ζωής των πολιτών που χρήζουν μέριμνας και προστασίας.

Ο κ. Πατουλης δήλωσε: Η ευαισθησία της Εκκλησιάς είναι γνωστή και σήμερα μετουσιώνεται με τη συνεργασία αυτή. Η χαρά μας είναι διπλή διότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας επ´ αγαθόν ο καθένας στο ρόλο που διαδραματίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όλοι θα προσφέρουμε είτε σε έμψυχο υλικό είτε σε φάρμακα με ότι μπορεί ο καθένας. Σήμερα υπογράψαμε την αμέριστη συμπαράσταση στις Ιερές Μητροπόλεις για τα Κοινωνικά Ιατρεία και τα κοινωνικά φαρμακεία ωστόσο εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην καταγραφή των αναγκών.

Ιδρύοντας κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, στο πρότυπο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, από το βορειοανατολικότερο ως το βορειοδυτικότερο άκρο της, δίνουμε ένα ισχυρό παρόν, ενώνοντας τα χέρια με τους κατά τύπους Ιατρικούς Συλλόγους, τις Ιερές Μητροπόλεις και τους ΟΤΑ σε μια κοινή εκστρατεία ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για να υιοθετήσουμε τα υγειονομικά προβλήματα όλων των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας»

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: Σήμερα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής απλώνει την αγκαλιά του με τις ευλογίες των Αγίων Αρχιερέων που παραβρίσκονται εδώ, αφού πρωτίστως σας μεταφέρω τις ευχές του Αρχιεπισκόπου μας για το εγχείρημα αυτό. Είναι σημαντικός σταθμός στην πορεία της συνεργασίας μας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η υπογραφή αυτών των συνεργειών με γνώμονα την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν αλλά και η υποστήριξη του ποιμαντικού έργου του καθε Ποιμενάρχη στις τοπικές τους κοινωνίες. Αποτελεί η απόφαση μας αυτή την αφετηρία χάραξης μιας στρατηγικής κοινωνικής ευαισθητοποίησης που πλαισιώνεται από τον ζήλο, τις ειλικρινείς προθέσεις και την αμοιβαιότητα υψηλής διάθεσης παροχής υπηρεσιών που θα υπηρετήσουν την ανθρώπινη ανάγκη και αξιοπρέπεια. Μας τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη και η αναγνώριση σας σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας απευθυνόμενος στους Μητροπολίτες, αλλά συναισθανόμαστε και την ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών τόσων πολιτών που περιμένουν από την Εκκλησία τη βοήθεια και τη στήριξη. Με την πνευματική σας καθοδήγηση και τις ενάρετες συμβουλές σας θα πορευτούμε στην υλοποίηση μία τόσο σημαντικής προσφοράς στην πρόληψη, στη φροντίδα και στη μέριμνα του πλησίον μας που του λείπει ο γιατρός και αναζητά το φάρμακο.

    Στην κορυφή