ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ 3.800 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο 2012 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 3.800 ασθενείς που έχουν χάσει την κοινωνικής τους ασφάλιση και είναι αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα. Με τα 6 παραρτήματά του (Μητρόπολη και Δήμος Περιστερίου, Δήμος Ίλιου, Δήμος Νέου Ηρακλείου, Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Δήμος Ηλιούπολης), στοχεύει καθημερινά με πολλούς εθελοντές γιατρούς και ένα πλούσιο κοινωνικό φαρμακείο στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ασθενών. Όμως, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ανασφάλιστων και χρόνια ανέργων που πρέπει να αντιμετωπισθούν χειρουργικά ή χρήζουν ειδικής νοσηλείας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ που κάνει απολογισμό των δράσεων:

Η πρώτη ανταπόκριση

Στο κάλεσμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ήδη ανταποκρίνονται με ζέση χειρουργοί ογκολόγοι μέλη του ΙΣΑ των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών κλινικών, όπως αναφέρει σε σημερινή του επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, ο Καθηγητής Χειρουργικής και τ.Υπουργός κος Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά δηλώνει ότι «όλοι οι συνάδελφοι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και πληρότητα τα περιστατικά αυτά».

Συγκινητική υπήρξε και η ανταπόκριση των Νοσοκομείων «ΕΛΠΙΣ» και «ΠΑΤΗΣΙΩΝ», όταν λάβαμε τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη διοίκηση των ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ» και τη Μονάδα Θεραπείας Πόνου του ΓΝΑ «ΠΑΤΗΣΙΩΝ» που έθεσαν τις κλινικές τους σε διαθεσιμότητα των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που χρήζουν δευτεροβάθμιας νοσηλείας, προκειμένου να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ο διοικητής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» δηλώσει σε σημερινή του επιστολή ότι «ποτέ άνθρωπος που χρήζει ιατρικής φροντίδας να μην εγκαταλείπεται στη μοίρα του γιατί για εμάς κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ανυπολόγιστη αξία».

Στα πρώτα δείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς υγειονομικών φορέων και νοσοκομείων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε «Σ’ ένα κράτος που δεν μπορεί, λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών, οφείλουμε να οργανωθούμε, να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε ο κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα στην ελπίδα. Γι΄ αυτό, στόχος μας είναι να συγκροτηθεί ένα δευτεροβάθμιο σύστημα περίθαλψης για άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες με τη συνδρομή όλων. Γιατί Ελπίδα χωρίς Υγεία δεν γίνεται.»
    Στην κορυφή