ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ


Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση, "στηρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με την προϋπόθεση, ότι αυτή στηρίζεται σε ασφαλείς και ορθές δομές λειτουργίας και προσβασιμότητας.
Εκ του θεσμικού τους ρόλου οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών και την επαγγελματική-επιστημονική προστασία του Ιατρικού Σώματος.

Κατά τη δικαστική διαδικασία σήμερα (17-11-2011) των ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή) από τους εκπροσώπους των ΗΔΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ :

1. Έγινε προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης των Ιατρικών Συλλόγων, με χαρακτηρισμούς ότι είναι απλά Σωματεία και στοχοποίησης του συνόλου του Ιατρικού Σώματος ως επίορκους υπερσυνταγογράφους.

2. Υπήρξε πλήρης αδιαφορία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και τη διαφύλαξη του επιστημονικού έργου του ιατρού.

Αναδείχθηκε ο πρόχειρος και ερασιτεχνικός σχεδιασμός της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας και έκδοσης παραπεμπτικών χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, που να προστατεύουν το σύστημα από οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση στο παρόν ή στο μέλλον. Τα δε επικαλούμενα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν μπορούν να συγκριθούν με το κόστος ευθύνης του κινδύνου της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων Ασθενών και Ιατρών. Σημειωτέον ότι το οικονομικό όφελος που επικαλέστηκαν, έχει προκύψει κυρίως από την υποκοστολόγηση φαρμάκων και την μη οικονομική κάλυψη 1150 φαρμάκων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (αρνητική λίστα κλπ.) .

Ενημερώνουμε τα μέλη μας, επειδή υπάρχουν αδιάσειστα έγγραφα για τη διαβλητότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -όπως λειτουργεί σήμερα-, ότι σε περίπτωση που κληθούν σε απολογία για παράβαση κανόνων αυτής, άμεσα να ενημερώσουν εγγράφως τον Σύλλογό τους για να τύχουν της προστασίας του. Επίσης οποιοδήποτε κρούσμα επισημαίνουν οι ιατροί για την διαβλητότητα του συστήματος να γνωστοποιείται άμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο".


    Στην κορυφή