ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟ


Την έναρξη των εμβολιασμών της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού ευλόγησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος Β’ σήμερα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η οποία υλοποιείται για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών, μακροχρόνια ανέργων και χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευλόγησε τους γονείς των παιδιών που προσήλθαν για εμβολιασμό, δήλωσε, μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κο Γιώργο Πατούλη και το Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κο Δήμτσα, την παρουσία της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας μαζί με τον Ιατρικό κόσμο δίπλα στο ανήμπορο και ανασφάλιστο παιδί

71 βρέφη και παιδιά εξετάστηκαν κλινικά και εμβολιαστήκαν σήμερα από 4 παιδιάτρους μέλη του ΙΣΑ, εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ παράλληλα κατεγράφησαν τα επόμενα εμβόλια που θα οφείλουν να κάνουν σε βάθος χρόνου εξαμήνου για την κάλυψη των εμβολιαστικών τους αναγκών σύμφωνα με την ηλικία τους.

Η Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου 2012 σε εμβολιαστικούς σταθμούς σε έξι σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα πέντε παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου και Δήμου Περιστερίου με την καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

320 γονείς προσκόμισαν ως τώρα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους για να καταγράψουνε σε λίστα τις εμβολιαστικές ανάγκες των παιδιών.

Στα πλαίσια της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που έχουν καταγραφεί έως τώρα, το 97% των οποίων χρεωστούν 3 εμβόλια ή και παραπάνω.

Το 64% των παιδιών στην εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού που πραγματοποιείται στην Αττική είναι αλλοδαπά και το 36% είναι ελληνικής καταγωγής.

28 παιδιά (8.8.%) δεν είχαν καθόλου βιβλιάρια και κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ - τα εκδώσαμε από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και κάναμε catch up εμβολιασμών σύμφωνα με την ηλικία τους

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η καταγραφή έδειξε ότι 3 στα 10 παιδιά (30%) είναι ήδη 10-16 χρονών και πρέπει να κάνουν όλο το catch up των εμβολιασμών γιατί είχαν κάνει ως βρέφη πιθανώς μία δόση κάποιου εμβολίου ή και καμία.

Επίσης, σε 42 παιδιά μέχρι σήμερα, εκδώσαμε βιβλιάρια υγείας του Παιδιού, διότι δεν είχαν βιβλιάριο εμβολίων ποτέ στη ζωή τους.



Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος Β΄ αφού ευλόγησε παιδιά δήλωσε: « Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας και ιδιαίτερα ανάμεσα στα αγαπητά μας παιδιά. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας μικροί και μεγάλοι , με τον εμβολισμό προπάντων τα μικρά παιδιά έτσι ώστε να μην έχουν δυσκολίες στη συνέχεια της ζωής τους στην υγεία τους. Τα παιδιά είναι οι ελπίδα μας και γι’ αυτό πρέπει να τους δώσουμε ότι μπορούμε περισσότερο και καλύτερο. Σας συγχαίρω όλους τους γιατρούς που κουράζονται και λαϊκοί που βοηθούν σ’ αυτή την προσπάθεια».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον εμβολιασμό των παιδιών και τόνισε την αναγκαιότητα το κάθε παιδί να έχει την κάρτα υγείας όπου θα καταγράφεται το ιστορικό του και θα τηρείται μια ορθή ιατρική παρακολούθηση.



Με τη σειρά του ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε: «Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει εξετάσει μέχρι σήμερα πάνω από 13.500 χιλιάδες ανασφάλιστους, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί και δωρεάν φάρμακα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μεγίστης σημασίας και αποτελεί βασική προτεραιότητα της αποστολής μας η προστασία της υγείας του κάθε παιδιού που ζει και μεγαλώνει στην Ελλάδα, η εμβολιαστική του κάλυψη, η ιατρική του παρακολούθηση. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας σήμερα να στερούνται, να είναι παραμελημένα, να μην έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα της υγείας, στο δικαίωμα της ζωής». Επίσης επεσήμανε ότι: «στη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν πάνω από 10.000 εμβολιασμοί στην Αθήνα, ενώ στόχος μας είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και στις ακριτικές περιοχές».



«Ξεκινούμε σήμερα από το κεντρικό Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και προχωρούμε τις επόμενες μέρες σε όλους τους εμβολιαστικούς σταθμούς μας, χαρτογραφώντας τον παιδικό πληθυσμό σε μια εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Είμαστε κοντά στην ελληνική οικογένεια και σε όποιον ζει στη χώρα μας και έχει ανάγκη τη βοήθειά μας για τον ίδιο και τα παιδιά του. Η ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμου Β και οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μας δίνουν τη δύναμη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε ένα κράτος που θέλει αλλά δε μπορεί και σε έναν επιστημονικό σύλλογο που θέλει να κάνει το καλύτερο για τους ανήμπορους συμπολίτες του.

Η σπουδαιότητα της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που υλοποιούμε έχει δύο στόχους: 1) την εμβολιαστική κάλυψη και την προφύλαξη ανεμβολίαστων παιδιών από άλλες χώρες που πιθανώς φέρουν λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, ώστε να μη μεταδώσουν στον υπόλοιπο παιδικό πληθυσμό λοιμώδη νοσήματα 2) πλήρη χορήγηση του εμβολίου στο σχήμα που ορίζεται μέσα από τα νέα βιβλιογραφικά δεδομένα, προκειμένου τα παιδιά μας να είναι προστατευμένα, διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο να νοσούν παιδιά εμβολιασμένα, που δεν είχαν όμως καλυφθεί από το πλήρες σχήμα. Κυρίως γιατί το 99% των παιδιών αυτών δεν είχαν κάνει το πλήρες εμβολιαστικό σχήμα για κάθε νόσο (π.χ. μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, HPV, ηπατίτιδες κα) και ήταν εκτεθειμένα στα λοιμώδη αυτά νοσήματα, έχοντας κάνει «μισό εμβολιασμό» Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό μας έργο σε αυτή την εκστρατεία είναι η επαγρύπνηση τις ιατρικής παρακολούθησης με στόχο την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του κάθε παιδιού που ζει και μεγαλώνει στην Ελλάδα, όσο φτωχό και παραμελημένο και αν είναι.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης.


    Στην κορυφή