ΙΑΣΙΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C ΩΣ ΤΟ 2015 ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Την πεποίθηση ότι μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ο ιός της ηπατίτιδας C θα μπορεί να «απενεργοποιηθεί» πλήρως σε 90% των ασθενών, χάρη στις νεώτερες θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να εφαρμοσθούν έως το 2015, διατύπωσαν οι επιστήμονες συμμετέχοντες στο 22ο διεθνές συνέδριο της Πανασιατικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, στην Ταϊπέι, με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από τις χώρες της Ασίας, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών θα θυμίζει όλο και λιγότερο τις ήδη γνωστές, καθώς έχουν κυρίως τη μορφή χαπιών και όχι ενέσεων. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, αφού οι υπάρχουσες θεραπείες, αν ξεκινούν έγκαιρα, μπορούν να «κοιμήσουν» τον ιό για χρόνια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, για την ηπατίτιδα Β υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, αλλά όχι πλήρη ιάση. Για τη C, παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, οι νεώτερες θεραπείες φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ίαση τα επόμενα χρόνια σχεδόν το σύνολο των ασθενών.

Ιάσιμη θα είναι η ηπατίτιδα C ως το 2015 εκτιμούν οι επιστήμονες

Αν ο ιός της ηπατίτιδας C δεν ανιχνεύεται στο σώμα, οι επιστήμονες μιλούν για ίαση, επειδή αυτός ο ιός δεν επαναδραστηριοποιείται ποτέ. Αυτό εκτιμούν ότι θα πετύχουν με τα νέα φάρμακα, στο σύνολο σχεδόν των ασθενών, έως το 2015. Οι καλές ειδήσεις που αφορούσαν τα νέα δεδομένα στην ηπατίτιδα C, ακούστηκαν από τον καθηγητή Jacob George του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

«Δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες, που εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά θεραπείας, αλλά και τα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έρευνας και αναμένεται να έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στη διάθεσή μας» σημείωσε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνδυασμούς φαρμακευτικών ουσιών, που υπόσχονται αποτελεσματική θεραπεία σε ποσοστό 25% έως 30% των ασθενών, οι οποίοι έως σήμερα δεν μπορούσαν να ιαθούν, καθώς δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άμεσα αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ο καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου σημείωσε: «Μπορούμε ήδη να θεραπεύσουμε τους μισούς και πλέον. Στην ιατρική δεν υπάρχει 100%, αλλά είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών -πιθανότατα άνω του 90%- θα καταφέρουν να ιαθούν πλήρως με τα φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια».

Πηγή Alpha TV

    Στην κορυφή