Ηξεις αφήξεις για τα κινητά


Πιθανή, αλλά όχι σίγουρη θεωρείται η σχέση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων με την εκδήλωση καρκίνου στον εγκέφαλο. Πυρά κατά της αξιοπιστίας της μελέτης από ειδικούς και διεθνή ΜΜΕ

Πιθανή, αλλά όχι σίγουρη, είναι η σχέση κινητού τηλεφώνου και καρκίνου, σύμφωνα με το πόρισμα της μεγαλύτερης ιατρικής έρευνας που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με τη «σφραγίδα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η δεκαετής έρευνα με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων σε 13 χώρες της Δύσης (πλην ΗΠΑ) συνιστά περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων της χρήσης κινητών τηλεφώνων στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο επισημαίνει την ύπαρξη πιθανών κινδύνων για όσους μιλούν πολλή ώρα στο κινητό.


Πάντως, πολλοί ειδικοί και διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της - ανήλθε στα 19,2 εκ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο διεθνής οργανισμός διαβεβαιώνει ότι έλαβε μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας των επιστημόνων.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ. Διερευνήθηκαν οι περιπτώσεις 13 χιλιάδων ατόμων σε Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία Ιαπωνία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, Σουηδία (υγιείς άνθρωποι και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου) και τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας International Journal of Epidemiology.


Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το κινητό, με μηνιαίο μέσο όρο τις 2 με 2,5 ώρες.
«Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Ελίζαμπεθ Κάρντις.
Κίνδυνοι


Σύμφωνα με την έρευνα (δεν συμμετείχαν παιδιά), με την ονομασία Interphone, όσοι μιλούν πολλή ώρα στο κινητό τους φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου.
Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού, που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αφτί, διατρέχουν 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος (μιας σπανιότερης αλλά θανατηφόρου μορφής καρκίνου) και 15% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος (ενός συχνού αλλά τις περισσότερες φορές καλοήθους όγκου). Οπως όμως τονίζουν οι ερευνητές, δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου αιτιατού ανάμεσα στη χρήση κινητού και στην κακοήθεια.


Κατά την έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, ως τακτική χρήση θεωρήθηκε η ομιλία στο κινητό για μισή ώρα την ημέρα, κατά μέσο όρο, που κάθε άλλο παρά μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί με βάση τις σημερινές συνήθειες των χρηστών, ιδίως των νέων.
Τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στη μείωση της έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού στην ακτινοβολία.


Πολλοί επιστήμονες ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας για δύο λόγους. Πρώτον, αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση του κινητού τους έκαναν κατά την τελευταία δεκαετία. Δεύτερον, χρηματοδοτήθηκε κατά το 1/4 από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή