HI-TECH ΣΥΣΚΕΥΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ


Για τον Γίργκεν Χόφμαν από το Νόρντχορν της Γερμανίας η καθημερινότητα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού μια σειρά από βλάβες τού στερούσαν μεγάλο ποσοστό της ακοής του.

Την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, τα προβλήματά του έλαβαν τέλος, καθώς έγινε ένας από τους πρώτους ασθενείς στους οποίους εμφυτεύτηκε η νέα συσκευή διέγερσης του κοχλία από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανόβερο.

Υστερα από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών στον Χόφμαν και σε δώδεκα ακόμα ασθενείς, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της συσκευής DACS (Direct Acoustic Cochlear Simulator) και την παρουσίασαν στην ιατρική κοινότητα.

«Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ένα μικρό μεγάφωνο που εμφυτεύεται στο αφτί» εξηγεί ο καθηγητής Τόμας Λενάρτζ, διευθυντής του Κέντρου Ακοής του Ανόβερο. Το εμφύτευμα συνοδεύεται από έναν εξωτερικό επεξεργαστή ήχου, που τοποθετείται ακριβώς πίσω από το αφτί και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια μέσω ενός μικρού μηχανήματος μετατρέπεται σε μηχανικές δονήσεις.

Αυτές διοχετεύονται αμέσως μετά στο έσω ους και φτάνουν στα εσωτερικά ακουστικά κύτταρα χωρίς απώλειες. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς μπορούν να ακούσουν καθαρά και φυσιολογικά τον ήχο της φωνής.

Από τη συσκευή DACS μπορούν να επωφεληθούν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέσο και το έσω ους και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να ακούσουν καλά με τη βοήθεια των συμβατικών ακουστικών βαρηκοΐας.

Στα «υπέρ» της συγκεκριμένης συσκευής συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό μόνιμα, ενώ η σχετικά απλή και τελειοποιημένη μέθοδος τοποθέτησής της στο αφτί καθιστά εύκολη την εφαρμογή της.

Το νέο αυτό εμφύτευμα θα αναπτυχθεί από μια αυστραλιανή και μια ελβετική εταιρεία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η τιμή στην οποία θα πωλείται ούτε πότε θα είναι διαθέσιμη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή