Η τραγικότητα μιας αυτοκτονίας...


Πολλές φορές ο άνθρωπος συναντά στον δρόμο της ζωής του, τον θυμό, την απελπισία, την απόγνωση, πιστεύοντας πως το αδιέξοδο που τον έχει εγκλωβίσει έρχεται ως λύση μόνο με τον θάνατο . Αλήθεια ποιος «λογικός» θα σκεπτόταν να αφαιρέσει την ζωή του, όσο επώδυνο ψυχικά και καταστροφικό λειτουργικά μπορεί να είναι ένα γεγονός ή συμβάν απέναντι του. Πόσο πραγματικά η αυτοκτονία είναι η εύκολη λύση του αδύναμου ή του ψυχικά διαταραγμένου που δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι θετικό που δεν βλέπει ότι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και ένα μικρό φως, θα μπορούσε να είναι η επόμενη στιγμή ή μια καινούργια αρχή. Μήπως είναι λόγια φιλοσοφικά όλα αυτά μπροστά στην οικονομική συμπίεση και εξαθλίωση που πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν, αυτή την περίοδο; Θα μπορούσε κάποιος από εμάς να αναρωτηθεί πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η φωνή του , πόσο καταστροφικά μπορεί να κινηθεί ο ίδιος προς τον εαυτό του, μη αντέχοντας την φτώχεια, την μιζέρια, την εξαθλίωση. Και μέσα στο ταξίδι της αυτοκαταστροφής, δεν έχεις το δικαίωμα να παρασύρεις και έναν άλλον που ουσιαστικά θέλεις να τον απαλλάξεις από όλα αυτά, που εσύ βασανίζεσαι και πονάς.

Ποτέ η αυτοκτονία δεν βοήθησε κανέναν να πάρει απαντήσεις, σε οποιονδήποτε πιστεύει πως η δολοφονία του «εαυτού μου» είναι η καλλίτερη λύση. Και όσο και αν ο άνθρωπος σας, ζητά την λύτρωση, μη μπορώντας να διαχειριστεί τις επώδυνες και ακραίες καταστάσεις που ζει, η καλλίτερη λύση είναι η επόμενη στιγμή, είναι ακριβώς η στιγμή του χρόνου, που η σκέψη της αυτοκτονίας αντικαθίσταται από την σκέψη της ζωής. Είναι η φάση της μάχης με το ακατόρθωτο , το άνισο, το ανέλπιστο αλλά και το αληθινό. Πρέπει να ζήσεις. Όσο χαμηλά και να φτάσεις , όσο θυμωμένος και αν είσαι , ζητώντας τον ένοχο , τον βιαστή της ψυχής σου, δεν πρέπει ποτέ να γυρίσεις εναντίον του εαυτού σου , να σβήσεις το φως της μοναδικότητας που σε χαρακτηρίζει και να αναζητήσεις από το πουθενά, κάποια βοήθεια. Το θολωμένο σου μυαλό δεν την βλέπει, ψάχνει την εύκολη λύση, που είναι ο θάνατος . Και όμως κάποιος υπάρχει δίπλα σου , κάτι μπορεί να γίνει που όχι απλά θα σου επιτρέψει να ζήσεις, αλλά θα σου δείξει ότι κανένα αδιέξοδο δεν είναι χωρίς διέξοδο.

Για αυτό ζήσε και δείξε ότι είσαι δυνατός , όσο αδύναμος και αν αισθάνεσαι. Η επόμενη στιγμή της ζωής, είναι στα χέρια σου, δώσε της χρόνο και αξία.

Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητήσεις την συμβουλευτική μας σκέψη κάλεσε δωρεάν στο 210 - 7 79 79 79 (καθημερινά 10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00)

ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
    Στην κορυφή