H σημασία των καλοκαιρινών διακοπών


Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που την προσμένουν με ανυπομονησία τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες διότι σηματοδοτεί τη ξεκούραση, τη χαλάρωση τη ξεγνοιασιά , την ανεμελιά .Οι καλοκαιρινές διακοπές παρέχουν μέγιστα οφέλη για τη Ψυχική και τη σωματική του υγεία του ατόμου . Έρευνες αναφέρουν ότι η έλλειψη διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου καθώς και τον κίνδυνο προώρου θανάτου. Προσφέρουν τη δυνατότητα στο άτομο να μειώσει το καθημερινό του άγχος ,να ανακτήσει σωματικά και ψυχικά αποθέματα , να αισθανθεί ελεύθερος από τις κοινωνικές προσταγές , να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του , τα προσφιλή του άτομα , με τη φύση, να επισκεφθεί νέα μέρη , να γνωρίσει την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους. Όσο αφορά τα παιδιά οι καλοκαιρινές αποδράσεις τα βοηθά να αποφορτιστούν από το επιβαρυμένο σχολικό πρόγραμμα , να διασκεδάσουν και κυρίως να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους οι όποιοι συνήθως αδυνατούν να τους τον προσφέρουν λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων . Οι καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές στη ζωή των παιδιών θα αποτελούν γλυκές αναμνήσεις οι οποίες θα τους συντροφεύουν για πάντα .

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο άτομο όταν οι προσδοκίες υπερβαίνουν τις δυνατότητες του καθενός και όταν η πραγματικότητα υπολείπεται της φαντασίας. Υπάρχουν πολλά άτομα τα όποια αδημονούν σε υπερβολικό βαθμό τις καλοκαιρινές τους διακοπές ελπίζοντας ότι θα περάσουν υπέροχα ή ότι θα συμβεί κάποια θεαματική αλλαγή στη ζωή τους ή ότι θα επιλυθούν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα τους. Η πολυπόθητη ευχαρίστηση δεν επέρχεται και τα προβλήματα παραμένουν με αποτέλεσμα η απογοήτευση να μεγιστοποιείται .Επίσης υπάρχει και άλλη μερίδα ατόμων οι όποιοι μεταφέρουν την εργασία τους στις διακοπές τους με αποτέλεσμα να καταστέλλουν την απόλαυση τους στο βωμό της εργασιακής τους καταξίωσης .

Η σύγχρονη καταναλωτική εποχή επιβάλει συγκεκριμένο στυλ διακοπών ο οποίος απαιτεί ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο .Η πλειονότητα των ατόμων θεωρεί ότι οι επιτυχημένες διακοπές είναι εκείνες οι οποίες είναι πολυήμερες και δαπανηρές. Οι πολυήμερες διακοπές συχνά αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων . Αυτό το γεγονός δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης και απαξίωσης στο ίδιο το άτομο διότι αδυνατεί να προσφέρει τόσο στο εαυτό του όσο και στην οικογένεια του στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς . Οι περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι οι διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας δεν προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση απ’ ότι οι σύντομες .Αντίθετα, τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται, όταν έχουν σχεδιαστεί μικρές εξορμήσεις .Η εναλλαγή των στιγμών χαλάρωσης στις βραχυπρόθεσμες διακοπές με την ολιγοήμερη επιστροφή στην πραγματικότητα οξύνει την αντίθεση και οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο τους χρόνο.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

-Τοποθέτηση ρεαλιστικών και εφικτών προσδοκιών από τις διακοπές .

-Ενασχόληση είτε με νέες δραστηριότητες(όπως πεζοπορία ,ιππασία , καταδύσεις, θαλάσσιο σκι κ.α) είτε ενασχόληση με δραστηριότητες από τις οποίες απορρέουν ευχαρίστηση και απόλαυση(κολύμπι, ρακέτες , περπάτημα ,διάβασμα ενός ενδιαφέροντος βιβλίου, μουσική κ.α) .

-Η έλλειψη οικονομικών πόρων ίσως αποτρέψει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να κάνουν σύντομες διακοπές. Θα μπορούσαν όμως να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές οικονομικές λύσεις όπως οργάνωση ημερήσιων εκδρομών σε κάποια κοντινή παράλια ,πισίνα ή επίσκεψη σε εξοχικές κατοικίες φίλων και συγγενικών προσώπων.

- Επιλογή προορισμών σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ατόμου και τη προσωπική προτίμηση καθενός απαλλαγμένη από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας .

- Επιδίωξη προσωπικού χρόνου για χαλάρωση .

-Απομάκρυνση αρνητικών σκέψεων και άγχους.

-Αποφυγή ασύστολης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών .

-Αποσύνδεση σκέψεων από το εργασιακό χώρο .

-Επιδίωξη ποιοτικής επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας .

- Σε περίπτωση οικογενειακών διακοπών οι γονείς θα χρειαστεί να επινοήσουν δημιουργικές απασχολήσεις για τα παιδιά τους προκείμενου να παρακινήσουν τη φαντασία και την έκφραση των συναισθημάτων τους ( π. χ παιχνίδια στην άμμο, ζωγραφική για κάποιο θέμα που τους κέντρισε το ενδιαφέρον κ.α) . Επίσης θα χρειαστεί να αποφύγουν να πιέσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με δραστηριότητες από τις οποίες δεν λαμβάνουν ευχαρίστηση και απόλαυση (όπως τη μελέτη σχολικών μαθημάτων κ.α).Η παρέκκλιση από το καθιερωμένο αυστηρό πρόγραμμα(π.χ του ύπνου, του φαγητού κ.α) θα προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση ελευθερίας η όποια είναι απαραίτητο συστατικό των καλοκαιρινών διακοπών .

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή